Afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer aangekomen in Nederland, als ik aan Sinterklaas denk dat dan ik ook ook aan alle lekkernijen die daarbij horen waaronder gevulde speculaas. De smaak van speculaas kenmerkt zich door het gebuik van speculaaskruiden, speculaaskruiden bevat een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Als iemand mij zou vragen wat mijn favoriete speculaas is de gewone of de gevulde variant dan zou mijn antwoord gevulde speculaas zijn ik houd van de combinatie speculaas en marsepein.
Gevulde Speculaas
Bereidingstijd : 1 uur en 30 minuten + 45 minuten oventijd
Ingrediënten :
- 500 gram bloem
- 2 teaspoons bakpoeder
- 160 gram basterdsuiker, witte
- 70 grams basterdsuiker, bruin
- 270 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 15 ml melk, halfvolle
- 1 ei, large
- 2 tablespoons speculaaskruiden
Ingrediënten voor de marsepein :
- 250 gram amandelen
- 250 gram basterdsuiker, witte
- 1 eiwit
Topping :
- 1 eidooier
- 1 scheutje slagroom
- 16 halve amandelen
Extra nodig :
- Huishoudfolie
- Foodprocessor
- Vierkante Bakvorm, 21×21 cm
- Extra roomboter/bakspray
- Bakpapier
Bereidingswijze :
- Meng in een kom de bloem en het bakpoeder door elkaar
- Meng in een andere kom de boter, beide basterdsuikers, de melk, het ei en de speculaaskruiden door elkaar
- Voeg het bloemmengsel toe en kneed het geheel door elkaar totdat er een mooi deeg ontstaat
- Wikkel het deeg in in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
Marsepein :
- Maal de amandelen en de suiker fijn in de foodprocessor
- Voeg het eiwit toe en meng het geheel goed door elkaar
Bereidingswijze deel 2 :
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier
- Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen
- Rol 1 deel van het speculaadeeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm hiermee
- Verdeel de marsepein gelijkmatig over de 1e laag van het speculaasdeeg
- Rol het 2e deel van het speculaasdeeg uit en bedek de marsepein hiermee
- Meng het eigeel met de slagroom en bestrijk het deeg hiermee
- Druk 16 halve amandelen in 4 gelijke rijen in het deeg
- Bestrijk het deeg opnieuw met het eimengsel
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de speculaas in 45 minuten goudbruine gaar
- Laat de gevulde speculaas 15 minuten afkoelen in de bakvorm, verwijder de bakvorm en laat de gevulde speculaas volledig afkoelen op een rooster
- Snijd de gevulde speculaas in 16 gelijke stukken
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie