Toen de Magimix La Glacier net in huis was zei mijn moeder gelijk ik heb 1 verzoekje wil je mijn favoriete smaak maken. Natuurlijk zei ik gelijk want ook ik was wel heel nieuwsgierig naar de smaak en textuur van zelfgemaakt pistache-ijs. Pistache-ijs heeft in de meeste ijssalons een hele groene kleur daar in tegen heeft echt pistache-ijs een meer een licht groen/bruine kleur omdat de pistachenoten vooraf eerst licht geroosterd worden. Blij verrast was ik door de smaak en de textuur, dit ijs ga ik absoluut vaker maken!
Pistache ijs
Ingrediënten :
- 50 gram ongezouten pistachenoten, schoongemaakt
- 350 gram melk
- 25 gram melkpoeder
- 10 gram glucose
- 1 gram zout
- 50 gram eigeel, 4 eieren
- 75 gram suiker
- 35 gram slagroom
Extra nodig :
- Een met bakpapier bekleede bakplaat
- 2 hittebestendige kommen
- een keukenthermometer
- Ijsmachine
Bereidingswijze :
- Plaats indien nodig de binnenkom van je ijsmachine 48 uur van te voren in de vriezer
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Verdeel de pistachenoten op een met bakpapier bekleedde bakplaat, schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en rooster ze voor 10 minuten
- Vermaal de pistachenoten direct tot gruis in een bakje van een staafmixer
- Doe de melk, het melkpoeder, de glucose, het zout en de vermalen pistachenoten in een pan en verwarm het geheel tot 85 graden, laat het niet koken! Tip : Voeg de vermaalde pistachenoten direct toe aan de melk hierdoor verlies je geen smaak
- Klop in een vuurvaste kom de eidooiers met de suiker licht en luchtig
- Giet een kwart van het melkmengsel bij de eidooiers met suiker en meng dit met een mixer of garde door elkaar (familie maken)
- Giet het melk/ei mengsel terug in de pan en verwarm het geheel werderom tot 85 graden, laat het niet koken!
- Haal de pan van het vuur en meng de slagroom er doorheen
- Giet het mengsel in andere hittebestendige kom en plaats deze voor minimaal 1 uur in een bak met ijskoud water
- Zet de ijsmachine aan en schenk de compositie in de al draaiende ijsmachine
- Bereid het ijs volgens de handleiding van je eigen ijsmachine, ik liet mijn ijsmachine draaien voor 30 minuten
- Schep het ijs in een andere kom/schaal die afgedekt in de vriezer gezet kan worden, het ijs moet nog meer bevriezer voordat je er mooie bollen ijs van kunt scheppen
Tip : Maak de compostie in de ochtend, dek de compositie af met plastic folie (aangedrukt), plaats deze in de koelkast en draai er ’s avonds ijs van. De notensmaak trekt hierdoor nog beter in de compostie waardoor je pistache-ijs een nog intensere smaak krijgt!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : IJstijd
Kim zegt
Hoi Marina,
Bedankt voor dit recept! Ik wil het graag uitproberen, maar vroeg me af waar je melkpoeder en glucose koopt? Of kan je dit makkelijk vervangen door andere ingredienten?
Groeten
Kim
Gerrit Bon zegt
Ja Kim, daar ben ik ook wel benieuwd naar!
Marina zegt
Beste Gerrit,
De melkpoeder is te koop bij de Albert Heijn, de glucose is o.a. te koop bij Bouwhuis.com (wilton glucose)
Groetjes,
Marina