Speculaasbrokken horen voor mij echt bij sinterklaas, mijn eerste herinneringen gaan terug naar mijn kindertijd en dat mij oma speculaasbrokken kocht bij de warme bakker wat was dat genieten!
Elk jaar maak ik meerdere keren speculaasbrokken, het is makkelijk om te maken, je hebt een koektrommel vol en het huis ruikt ook nog eens heerlijk (win -win- win)! Juist een van mijn favoriete sinterklaas recepten (stiekem kan ik het hele jaar wel speculaasbrokken eten) ontbrak nog op de site, dus de hoogste tijd om dit heerlijke recept met jullie te delen!
Speculaasbrokken
Bereiding : 30 minuten + minimaal 1 uur koelkast
Oventijd : 50 – 55 minuten + afkoelen
Ingrediënten :
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram donkerbruine basterdsuiker
- 25 gram speculaaskruiden
- 3/4 theelepel zout
- 250 gram roomboter, kamertemperatuur
- 5 eetlepels melk
Extra nodig :
- Evt. een handmixer of keukenmachine
- Plasticfolie
- Bloem (voor op het aanrecht voor het uitrollen van het deeg)
- Deegroller
- ei + kwast, voor het bestrijken van de speculaas
- halve amandelen voor de garnering
Bereidingswijze :
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de donkerebruine basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom en meng alles goed door elkaar
- Voeg de roomboter en de melk toe en kneed totdat er een mooi stevig deeg ontstaat, is het deeg nog iets te stevig voeg dan nog 1 extra eetlepel melk toe
- Haal het deeg uit de kom, verpak het deeg in plastic folie en leg het deeg voor minimaal 1 uur in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat rusten hoe meer smaak de speculaas krijgt, ik liet het deeg 1 nacht in de koelkast liggen. Belangrijk is om het deeg de volgende dag 1 uur voordat je het gaat verwerken uit de koelkast te halen anders is het te hard
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Bebloem het aanrecht en rol het deeg uit tot een plak van 1 cm dik
- Leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Kluts het eitje en bestrijk het deeg hiermee
- Versier het deeg met de halve amandelen en bestrijk het deeg en de halve amandelen nogmaals met een laagje ei
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de speculaas 50 tot 55 minuten
- Laat de speculaas volledig afkoelen op een rooster en breek de speculaas in stukken
>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Cornelieke zegt
Mag ik vragen welke speculaaskruiden jij gebruikt? Ze zien er heerlijk uit deze brokken. Ik heb ze vorig jaar gemaakt maar had te weinig kruiden gebruikt en ik vond ze van binnen nog een beetje zacht. Zijn deze wel echt hard en knapperig? Dan ga ik ze zeker een keer maken. Zo lekker!
Marina zegt
Beste Cornelieke,
Ik gebruik de Verstegen Kruidenmix koek en speculaas, ze zijn te koop bij de Albert Heijn.
Als je het deeg goed uitrolt dat die overal 1 cm dik is moet de speculaas hard en knapperig
zijn als de speculaas afgekoeld is. Veel bakplezier!
Groetjes,
Marina
Tonny zegt
Is de speculaas al hard gebakken als hij uit de oven komt? Ik heb nl kleine speculaasjes gebakken en die bleven zacht na het bakken in de oven en tijdens het koelen zijn ze niet meer hard geworden. Ik hoop dat je me kan helpen. Zou dit recept graag maken voor Sinterklaasavond. Groetjes Tonny
Marina zegt
Hoi Tonny,
Als het speculaasdeeg goed uitgerold is en overal 1 cm dik is is de speculaas hard en knapperig als de speculaas afgekoeld is. De speculaas is nog gedeeltelijk zacht als die uit de oven komt maar word helemaal hard tijdens het afkoelen. Veel bakplezier!
Groetjes,
Marina
Tonny zegt
Dank je wel voor je antwoord. Dan ga ik hem bakken voor Sinterklaasavond.