Toen ik tijdens de boekpresentatie van Strooigoed door het boek bladerde wist ik instant deze moet ik maken, mini cheesecakes met speculaas en karamel do i need to say more….. Terwijl ik dit recept voor jullie uitwerk loopt het water me weer in de mond en biecht ik jullie op dat ik er niet 1 maar 2 heb gegeten nadat ik ze op de foto had gezet. Deze mini cheesecakes hebben een heerlijk frisje door de citroen en de karamelsaus gemaakt met honing is heerlijk, een karamelsaus die ik zeker vaker ga maken!
Mini cheesecakes met speculaas en karamel
Voorbereiding : 30 minuten
Oventijd : 30 minuten + volledig afkoelen
Karamel maken : 10 minuten + afkoelen
Ingrediënten :
Voor de bodem :
- 200 gram speculaas
- 75 gram ongezouten roomboter
Voor de cheesecakes :
- 800 gram roomkaas, ik gebruikte philadelphia
- 3 eieren, large
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 1 citroen
Voor de karamelsaus :
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 eetlepel honing
- 75 ml slagroom
- 80 gram ongezouten roomboter
Extra nodig :
- 2 Siliconen muffinvormen
- 1 of 2 Braadsledes waar de muffinvormen inpassen
- Bakspray of extra ongezouten roomboter voor het invetten van de muffinvormen
- Foodprocessor of plastic zak + deegroller
- Keukenmachine of handmixer
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Vet de muffinvormen in en zet de braadsledes klaar
- Voor de bodem : Verkruimel de speculaas in een foodprocessor of in een plastic zak met behulp van een deegroller
- Smelt de roomboter en meng dit door de speculaas kruimels heen
- Vul elk muffinvormpje met 2 1/2 eetlepel van het speculaasmengsel, gebruik de achterkant van een theelepel om het speculaasmengsel goed aan te drukken
- Zet de muffinvormen in de koelkast zodat de speculaasbodem hard kan worden
- Voor de cheesecakes : Doe de roomkaas, de eieren en de kristalsuiker in een kom en mix alles goed door elkaar. Voeg het merg van het vanillestokje en de rasp en het sap van de citroen toe en mix het geheel goed door elkaar
- Zet de muffinvormen in de braadsledes
- Schenk het cheesecakemengsel in de muffinvormpjes (tot net iets onder de rand)
- Vul de braadsledes met kokend water, vul ze tot 1 cm onder de bovenkant van de muffinvormen
- Zet de braadsledes voorzichtig in de oven en bak de mini cheesecakes voor 30 minuten, de cheesecakes zijn klaar als de binnenkant nog een beetje wiebelig is
- Laat de cheesecakes volledig afkoelen in de vorm
- Voor de karamelsaus : Doe de suiker in een pannetje en zet het pannetje op een middelhoog vuur, voeg de honing toe als de suiker een mahoniekleur heeft. Roer goed door en voeg beetje voor beetje de slagroom toe (pas op). Roer alles goed door en haal de pan van het vuur. Voeg als laatste de roomboter, roer goed door en toe en laat de karamel afkoelen
- Haal de mini cheesecakes voorzichtig uit de vorm, ik keerde de vorm om op plastic folie en drukte de cheesecakes voorzichtig uit de vorm dit werkte perfect
- Schenk de karamelsaus vlakvoor het serveren over de cheesecakes heen, als de karamelsaus wat dikker is geworden verwarm de karamelsaus dan een klein beetje
>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Strooigoed
Hetty van Beek zegt
Voor hoeveel muffinvormpjes is het recept van mini cheesecakes met speculaas en caramel?
Marina zegt
Hoi Hetty,
Het recept is voor 12 mini cheesecakes.
Groetjes,
Marina