Wat is het verschil tussen bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder, langere tijd was dit voor mij ook een raadsel. In Nederlandse bakrecepten kom je over het algemeen alleen bakpoeder tegen maar in buitenlandse bakrecepten kom je naast bakpoeder ook baking soda en wijnsteenbakpoeder tegen. De hoogste tijd om er een artikel over te schrijven, wat is wat, waarom en wanneer gebruik je en waarmee kan je het vervangen.
Wat is het verschil tussen Bakpoeder, Baking soda en Wijnsteenbakpoeder
Wat is Bakpoeder :
Bakpoeder is handig het bevat Baking Soda, verschillende zuren (wijnsteenzuur/citroenzuur) en stabilisator (een maiszetmeel bijv. maizena). Bakpoeder is een samengesteld rijsmiddel en om die rede hoeft er geen zuur ingrediënt toegevoegd te worden aan het beslag iets wat wel het geval is bij het gebruik van alleen baking soda. Belangrijk om te weten is dat bakpoeder een minder sterke werking heeft dan baking soda, als er een zuur in het beslag zit dan gebruik ik het liefst baking soda. Bakpoeder is verkrijgbaar in de supermarkt
Bakpoeder is makkelijk te vervangen door Baking Soda :
Vervang 1 theelepel bakpoeder voor 1/3 theelepel baking soda
Zelf Bakpoeder maken :
Je kunt met wijnsteen (cream of tartar), baking soda en maizena zelf bakpoeder maken :
• 10 gram wijnsteen (cream of tartar)
• 5 gram bakingsoda
• 5 gram maizena (de maizena zorgt er ook voor dat je het bakpoeder langer kunt bewaren)
Wat is Baking Soda :
Baking Soda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout, baksoda is allemaal hetzelfde. Baking Soda werkt alleen in combinatie met een zuur ingrediënt zoals karnemelk, cacao, crème fraîche, yoghurt of citroensap. Baking Soda in combinatie met een zuur ingrediënt zorgen voor kleine luchtig gasbelletjes in je baksel met als resultaat een luchtig baksel. Belangrijk is om je baksel met baking soda zo snel in de oven te zetten anders verliest de baking soda zijn werking. De hoeveelheid baking soda is belangrijk, te weinig zorg ervoor dat je baksel niet rijst en als je teveel laat je baksel barsten, inzakken en geeft je baksel een zeepsmaak. Baking soda is verkrijgbaar in de supermarkt, apotheek, drogisterij of toko.
Baking Soda vervangen voor Bakpoeder of Wijnsteenbakpoeder :
Vervang 1 theelepel Baking Soda voor 2.5 theelepel bakpoeder of Wijnsteenbakpoeder
Wat is Wijnsteenbakpoeder :
Wijnsteenbakpoeder bevat baking soda en wijnsteen. Wijnsteen is bijproduct van de wijnmakerij, als wijnsteenzuur (aanwezig in druiven) reageert met kaliumdeeltje in de wijn slaat het neer als een wit poeder : wijnsteen. Wijnsteen is dus een kaliumzout van wijnsteenzuur en word ook wel Cream of Tartar genoemd. Wijnsteenbakpoeder bevat maar 1 zuur en heeft geen dubbele werking hierdoor hoef je geen zuur toe te voegen aan je baksel. Je kunt wijnsteenbakpoeder gebruiken om bijv. je eiwitschuim voor meringue stabieler te maken hierdoor krijg je een schuim dat meer, beter en langer lucht vast houd. Wijnsteenbakpoeder is o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel
Wijnsteenbakpoeder vervangen voor door baking soda :
Vervang 1 theelepel wijnsteenbakpoeder door 1/3 theelepel bakingsoda
Zelf Wijnsteenbakpoeder maken :
• 1 theelepel baking soda
• 2 theelepels cream of tartar
Wat is het verschil tussen Bakpoeder, Baking Soda en Wijnsteenbakpoeder :
Bakpoeder is een samengesteld rijsmiddel, je hoeft geen zuur ingrediënt aan je baksel toe te voegen. Bakpoeder heeft een minder sterke werking dan Baking Soda. Baking Soda werkt alleen in combinatie met een zuur ingrediënt zoals karnemelk, cacao, crème fraîche, yoghurt of citroensap. De hoeveelheid baking soda is belangrijk, baking soda heeft een sterke werking. Te weinig zorgt ervoor dat je baksel niet rijst en als je teveel laat je baksel barsten, inzakken en geeft je baksel een zeepsmaak. Wijnsteenbakpoeder heeft ook een minder sterke werking dan baking soda, je kunt zeggen dan wijnsteenbakpoeder en bakpoeder gelijk zijn qua werking. Je hoeft bij het gebruik van wijnsteenbakpoeder ook geen zuur ingrediënt toe te voegen aan je baksel.
>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie