Als je vroeger aan mij vroeg wil je een stukje monchoutaart dan was mijn antwoord eigelijk altijd nee maar als je het me nu vraagt zeg ik mmmmm lekker. Weer een typisch voorbeeld waarom liefde voor bakken en een blog hebben van pas komt, je maakt en eet dingen die je normaal gesproken niet zo snel zou maken of eten. De monchoutaart is sinds ik het recept op Marina’s bakery plaatste 1 van de meest bezochten recepten, ook is de monchoutaart het populairst op onze verjaardagen. Monchoutaart maken is eigelijk heel makkelijk alleen het snijden ervan is een heel verhaal apart mooie puntjes snijden lukt mij eigelijk bijna nooit. Toen ik tijdens de verjaardag van manlief werderom de monchoutaart stond te snijden dacht ik dit moet anders kunnen ik ga monchoutaart in glaasjes maken. Tijdens een etentje met vrienden probeerde ik het uit en het was een groot succes! Ik maak voortaan alleen nog maar monchoutaart in glaasjes, voor mij geen taart snij stress of toetjes stress meer gewoon de glaasjes pakken uit de koelkast en serveren!
Monchoutaart in glaasjes
Bereidingstijd : 30 minuten en minimaal 2.5 uur om op te stijven
Ingrediënten voor 6 glaasjes monchoutaart :
- 250 gram bastogne koekjes
- 100 gram roomboter, gesmolten
- 200 gram monchou, zilveren verpakking
- 250 ml slagroom
- 1 zakje klop en fix (dr. oetker)
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram witte basterdsuiker
- 2 blikjes kersen vlaaivulling
Bereidingswijze :
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn
- Verkruimel de bastogene koekjes in een keukenmachine of verkruimel ze in een plastic zak m.b.v. een deegroller op een houtenplank. Zorg dat de koekjes goed verkruimeld zijn
- Schep de koekkruimels in een kom
- Smelt 100 gram roomboter in de magnetron en meng dit door de koekkruimels heen
- Vul de glaasjes met een laagje koekkruimels en druk de kruimels een beetje aan met de achterkant van een lepel
- Zet de glaasjes minimaal 15 minuten in de koelkast zodat de bodem hard kan worden
- Meng in een kom de monchou en de basterdsuiker goed door elkaar. De monchou is makkelijker te mengen als je er 3 of 4 eetlepels van de slagroom doorheen roert
- Klop de slagroom met de klop en fix en de vanillesuiker lobbig, gebruik hiervoor een keukenmachine of een kom met mixer
- Meng het monchou mengsel door de slagroom heen tot er een egaal mengsel ontstaat
- Verdeel het monchou mengsel over de koekjesbodem in de glaasjes
- Zet de glaasjes werderom in de koelkast om op te stijven
- Verdeel na een paar uur de kersen vlaaivulling over de monchou heen en zet de glaasjes terug in de koelkast om verder op te stijven
Tips :
- Gebruik i.p.v. bastogne koekjes tarwe of chocolade koekjes
- De Monchoutaart glaasjes zijn mits ze bewaard worden in koelkast nog 3 dagen houdbaar
- Maak de monchoutaart glaasje ’s ochtends of een dag van te voren zodat ze voldoende tijd hebben om op te stijven in de koelkast
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Hallo Marina,
Over 2 weken (17 mei) is mijn verjaardag en ik wil graag deze monchoutaart in glaasjes maken.
Maar nu ben ik op zoek naar welke glaasjes ik het beste kan gebruiken.
Ik dacht zelf aan deze glaasjes (inhoud 15 cl, zie link):
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/60081734/
Mag ik vragen welke glaasjes met welke inhoud (dus hoeveel ml) u hebt gebruikt?
Alvast bedankt voor uw antwoord!
Met vriendelijke groeten,
Ilse
Hoi Ilse,
Voor de monchoutaart in glaasjes gebruik ik glaasjes met 300 of 350 ml inhoud.
Alvast gefeliciteerd met je verjaardag!
Groetjes,
Marina
Lijkt me heerlijk! Maar waar haal ik dat pakje monchou? Is het een bepaald merk ofzo? Dankjewel alvast!
Hebben ze bij iedere supermarkt. Heet Monchou, ligt bij de verpakte kaasjes in een zilver folie.
Hoi Kim,
Zoals Sylvia al antwoordde, het heet gewoon Monchou. Het is wel belangrijk de zilveren verpakking te gebruiken. Je vind het bijv. bij de AH in de koeling bij de Kaas. Succes met het maken!
Groetjes,
Marina
Kan je ook iets anders gebruiken dan monchou’ lust helemaal geen kaas, dus helemaal niets van kaas. Misschien kwark of zo. Alvast bedankt. Debby
Beste Debby,
Het idee van monchou is dat het opstijft in de koelkast, ik zelf heb het nog nooit met kwark gemaakt maar je kan het natuurlijk altijd proberen.
Groetjes,
Marina
Kun je de glaasjes met mon chou ook een dag van te voren maken?
Beste Gonda,
Natuurlijk kun je de glaasjes ook een dag van te voren maken, ik maak ze ook altijd een dag van te voren.
Groetjes,
Marina
Hoi marina,
misschien een stomme vraag:
Je schrijft dat de monchou makkelijker te mengen is als je er wat slagroom doorheen roert…
Is dit dan al opgeklopte slagroom of nog de vloeibare versie?
van het weekend maar eens proberen te maken! :-)
Beste Sharon,
Het is geen domme vraag, je mengt een paar eetlepels ongeklopte slagroom door de Monchou heen.
Veel bakplezier!
Groetjes,
Marina
Bedoel je niet geklopte slagroom met het woord “ongeklopte”of moet het “opgeklopte”zijn.
Hoi Kobi,
Sorry begrijp niet precies wat je vraag is.
Groetjes,
Marina
Hallo,
Hoeveel glaasjes haal je uit deze hoeveelheid?
Gr. Angelique
Beste Angelique,
Ik haal altijd zo’n 9-10 glaasjes uit het recept,
het ligt er natuurlijk helemaal aan hoeveel je in de glaasjes doet.
Groetjes,
Marina
Beste Marina,
Ik heb dit recept al vaak gebruikt, de monchou in glas valt altijd goed in de smaakt.
Nu ga ik ze weer maken voor pasen dus dank je wel voor dit heerlijke recept!
gr Paula
Beste marina,
Er staat bovenaan dat alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn. Nu maakte ik de slagroom met vanillesuiker en klop-fix en werd de room helemaal klonterig. Op het pakje klop-fix las ik later dat het in koude slagroom moet. Hoe doe jij dat?
Gtoetjes Beate
Beste B. Gerritsen,
Belangrijk is dat de de slagroom niet te koud is, ik haal de slagroom
15 min voordat ik ermee ga werken uit de koelkast.
Groetjes,
Marina
Hoi,
Ik wil dit graag maken voor kerst maar omdat er een vegetariër mee-eet kan ik geen gelatine (klopfix) gebruiken. Weet jij een alternatief hiervoor?
Groetjes,
Sanne
Hoi Sanne,
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar een mogelijk is 1 theelepel maizena toevoegen per 250 milliliter slagroom. Voeg de maizena pas toe als de slagroom tot zachte pieken is geklopt. Heel heel succes met het maken van de monchoutaart in glaasjes!
Groetjes,
Marina
Ik heb ze als kersttoetje gemaakt met rendierhoorntjes van chocolade erin gestoken.
Zag er superleuk uit en het was heerlijk!!
Wil het graag zo snel mogelijk weer maken haha.
Beste Lisanne,
Wat leuk om te horen!
Groetjes,
Marina
Gemaakt en was n succes ! Heerlijk! Nu was t alleen zo dat iedereen heel hard moest bikken voor de koeklaag! Iets te goed aangestampt of kan t ook zonder roomboter erdoor?
Beste Nynke,
Het beste is als je de monchoutaart in glaasjes een tijdje voor het serveren uit de koelkast haalt hierdoor word de bodem zachter en makkelijker om te eten. Natuurlijk kan je ook de roomboter eruit laten maar juist de roomboter maakt de bodem zo lekker!
Groetjes,
Marina
Ik heb deze ook gemaakt. Ik had dit een keer gegeten van mijn vriendin dus heb ik het zelf ook geprobeerd. Echter is het niet het zelfde geworden. Mijn monchou is niet vloeibaar (als vla bijv) maar heel dik geworden.
Waar kan dit aan liggen?
Kan je i.p.v. monchou ook mascarpone gebruiken.?
Beste Lily,
Ik zou zelf de monchou niet vervangen voor mascarpone.
Ik heb het nog nooit geprobeerd en weet ook niet hoe deze combinatie smaakt.
Groetjes,
Marina
Ik maak al heel lang monchou taart alleen vind ik de slagroom van vroeger beter opstijven nu is het allemaal 40 pr minder vet wat voor slagroom gebruik jij daarvoor Gr Ria
Beste Ria,
Sorry voor mijn late reactie, ik gebruik de slagroom van de AH deze bevat 35% vet.
Groetjes,
Marina
De glaasjes staan klaar voor morgen, 2e kerstdag! Volgens mij smaak het heerlijk! Ik las dat je zegt dat ze voor het opdienen even van te voren uit de koelkast gehaald moeten worden ivm bodem. Wat is hiervoor een goede tijd?
Groetjes Sharena!!
kan ik ook poedersuiker gebruiken in plaats van basterdsuiker en vloeibare boter in plaats van roomboter
Nee en nee
De boter moet bij afkoelen hard kunnen worden en basterdsuiker geeft een andere ervaring van zoetigheid