One of my all time favoriets is toch echt de appeltaart van mijn moeder, een echte klassieker die ze al maakt voor zolang ik me het kan heugen! Een verjaardag in huize Prins/Hoiting is niet compleet zonder een appeltaart en iedereen gaat er ook gewoon van uit dat die standaard gebakken word. Voor een stuk van deze appeltaart met een toef slagroom kan je mijn ’s nachts wakker maken, het allerlekkerst vind ik de roomboter korst daar kan ik wel van blijven snoepen!
Mama’s Appeltaart
Bereidingstijd : 45 – 60 minuten + 75 minuten oventijd
Ingrediënten :
Voor het deeg :
- 200 gram roomboter
- 160 gram witte basterdsuiker
- 300 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 2/3 deel van een losgeklopt ei
- 1 theelepel zout
Voor het appelmengsel :
- 1 kg jonacold appels
- 100 gram witte basterdsuiker
- Kaneel, naar smaak
- 100 gram rozijnen
Extra nodig :
- 1 springvorm van 24 of 26 cm
- Extra roomboter voor het invetten van de springvorm
- Mixer of keukenmachine
- 2 eetlepels paneelmeel
- Deegroller
- 1/3 deel losgeklopt ei, voor het bestijken van de taart
- Een kwast
- Evt. Slagroom
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Wel de rozijnen voor 15 minuten in lauwwarm water en dep ze droog
- Vet de springvorm in met roomboter
- Mix in een kom de boter met de suiker licht en luchtig
- Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel, 2/3 van het losgeklopte ei en de theelepel zout toe en mix dit door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat
- Vorm een bal van het deeg en laat dit ongeveer 10 minuten rusten in de koelkast
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes
- Meng in een kom de kleine stukjes appel, de rozijnen, de suiker en de kaneel goed door elkaar
- Gebruik 3/4 van het deeg om de bodem en de rand van de springvorm mee te bekleden
- Verdeel de 2 eetlepels paneermeel over de bodem van de met deeg bekleedde springvorm
- Vul de springvorm met het appelmengsel en druk dit goed aan
- Gebruik het rest van het deeg om de bovenkant van de appeltaart mee te bekleden, rol het deeg uit op een met bloem bestuifd aanrecht en snijd er repen van
- Leg de repen deeg kruislings over het het appelmengsel heen en bestrijk ze met het overgebleven eimengsel
- Schuif de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de appeltaart in 75 minuten goudbruin en gaar
- Laat de appeltaart 1 uur afkoelen in de springvorm
- Serveer de appeltaart evt. met een lekkere toef slagroom!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Monique zegt
Zoooooo lekker dit recept. Blijft mijn favoriet. Maak nooit meer appeltaart zonder roomboter. Vervang de rozijnen alleen door noten.