Ik ben echt dol op stroopwafels, het liefst eet ik ze als ze net uit wafelijzer komen. Waar je me ook wakker voor kunt maken is een bakje vol met stroopwafelstukjes met stroop erover heen. Een plakje homemade roomboter cake bij de thee vind ik altijd lekker, maar als ik kan kiezen dan kies ik toch voor deze stroopwafelcake met stukjes stroopwafel. Als je eenmaal een goed basisrecept voor een roomboter cake hebt dan kan je zoveel kanten op, je kan dan variëren met alles wat je lekker vind! Geloof me deze stroopwafelcake is er eentje die je wil maken!
Ingrediënten Stroopwafelcake met stukjes stroopwafel
Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 65 – 75 minuten | Decoratie: 15 minuten
Een 24 cm cake, 10 – 12 plakjes
Cake :
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram witte basterdsuiker
- 200 gram roomboter, ongezouten
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 4 eieren, large
- 200 gram grof gehakte stroopwafels, +/- 5 stroopwafels
Extra nodig :
- Cakevorm van 24 cm
- Extra roomboter en zelfrijzend bakmeel
- Keukenmachine of handmixer
- spatel
- Spuitzak + spuitmondje of een fles slagroom
Afwerking & Decoratie
- 250 ml Slagroom + 2 eetlepels basterdsuiker
- Mini stroopwafels
Bereidingswijze :
Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet de cakevorm goed in en bestrooi deze met zelfrijzend bakmeel. Zorg dat de hele cakevorm bedekt is met een dun laagje zelfrijzend bakmeel. Klop het overtollige zelfrijzend bakmeel uit de cakevorm.
Doe de basterdsuiker, de roomboter, de vanillesuiker en het snufje zout in een kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat. Voeg om en om de eieren en het zelfrijzend bakmeel toe en mix alles na elk toevoeging kort door elkaar. Voeg de stukjes stroopwafel toe en spatel dit door het cakebeslag heen.
Verdeel het cakebeslag over de voorbereiden cakevorm, zet de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake in 65 – 75 minuten goudbruin en gaar. De cake is klaar als een satéprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven, laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, haal de cake uit de vorm en laat de cake daarna volledig afkoelen op een rooster.
Decoratie :
Doe de slagroom en de basterdsuiker in een kom en klop de slagroom. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een spuitmondje en spuit toefjes slagroom op de cake. Versier de cake met kleine stroopwafels.
Heb je dit deze Stroopwafelcake met stukjes stroopwafel gemaakt deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag mij in je bericht dit vind ik echt heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Els Vonk zegt
Ik heb de cake gebakken in de cakevorm, dat ging goed. Ik heb het in een ronde vorm gebakken , en de stukjes stroopwafels waren gezakt. Wat doe ik verkeerd. Ik heb het precies volgens recept gedaan. Hij was trouwens heel erg lekker.
Marina zegt
Beste Els,
Wat zou kunnen doen is de stroopwafels door een beetje bloem halen, zorg ervoor dat alle stukjes stroopwafel bedekt zijn met een beetje bloem hierdoor zakken ze minder snel naar de bodem.
Groetjes,
Marina