Ik ben dol op het maken van taarten en dan is dit recept voor een basisdeeg voor een zoete taart ideaal, vul de taart met je favoriete vulling en het word gegarandeerd smullen. Mijn favoriete taarten op dit moment zijn banketbakkersroom met vers fruit en een chocoladeganachetaart (mochten jullie dit recept ook graag willen just let me know). Het deeg is een boterdeeg en dankt zijn brosse textuur en de heerlijke smaak aan de roomboter. Wat mij betreft is niks lekkerder dan een knapperige bodem en een heerlijke vulling!
Basisdeeg voor een zoete taart
Ingrediënten :
- 225 gram bloem
- 125 gram ongezouten roomboter, koud en in kleine blokjes
- 80 gram poedersuiker
- 3 eidooiers, large eieren
- 1 eetlepel koud water
Extra nodig :
- Ronde bakvorm van 22 – 24 cm met losse bodem
- foodprocessor
- Huishoudfolie
- Bakpapier
- Deegroller
- blindbakvulling of gedroogde peulvruchten bijv. bruine bonen
Bereidingswijze :
- Doe de bloem, de roomboter en de suiker in de foodprocessor, laat de foodprocessor kort draaien of gebruik de pulse knop totdat er een kruimig mengsel ontstaat
- Voeg terwijl de foodprocessor draait 1 voor 1 de eidooiers en het water toe
- Laat de foodprocessor draaien totdat het deeg net een geheel vormt
- Bebloem het aanrecht
- Stort het deeg op het aanrecht en vorm er een bal van
- Druk het deeg plat tot een ronde schijf en wikkel het deeg in huishoudfolie
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet de bakvorm
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm, ik vind het het prettig om het deeg uit te rollen tussen 2 vellen bakpapier. Belangrijk is het deeg iets groter uit te rollen dan de vorm
- Tip : is het deeg te zacht na het uitrollen leg het deeg dan nog even een paar minuten in de koelkast
- Bekleed de bakvorm met het deeg
- gebruik een bolletje deeg om het deeg goed in de vorm te drukken, hierdoor neemt de taartbodem mooi de vorm van de bakvorm aan
- Snijd het overhangend deeg langs de rand van de bakvorm weg met een scherp mesje
- Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem
- Zet de bakvorm 30 minuten in de koelkast
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel de blindbakvulling of de gedroogde peulvruchten er overheen
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de de taartbodem voor 15 minuten
- Verwijder na 15 minuten het bakpapier en de blindbakvulling
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taartbodem nogmaals dit keer voor 10 minuten of totdat het deeg een licht bruine kleur krijgt
- Haal de bakvorm uit de oven en laat de taartbodem afkoelen in de vorm
- Vul de taartbodem met je favoriete vulling
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie