Salted Caramel is 1 van mijn guilty pleasures! Wat mij betreft smaakt (bijna) alles heerlijk met salted caramel, bijv. de chocolade tulband met gezouten chocolade karamelsaus van de site, pannenkoekjes, vanille-ijs, brownies, cheesecake en zo kan ik nog wel even door gaan. Met maar 5 ingrediënten en een beetje geduld heb je een pannetje vol met caramel goodness! Ik heb stiekem bijna altijd een potje in de koelkast staan, ideaal is dat je het 1 week in de koelkast kunt bewaren. Voor gebruik even opwarmen in de magnetron zodat het weer vloeibaar word en you are good to go! Volgende week komt het recept voor monchoutaart met salted caramel en stroopwafels online, geloof me die je wil je maken!
Salted Caramel
Bereiding : 30 minuten + afkoelen tot kamertemperatuur
Ingrediënten :
- 330 gram fijne kristalsuiker
- 125 ml water
- 90 gram ongezouten roomboter
- 190 ml slagroom
- 1/2 theelepel zout
extra nodig :
- Evt. een suikerthermometer
Bereidingswijze :
Doe de kristalsuiker en het water in een pan op een middelhoog vuur, zorg dat de suiker bedekt is met water. Breng het mengsel aan de kook (belangrijk : niet roeren!). Het mengsel begint geleidelijk van kleur te veranderen, de caramel is klaar als het een een mooie goudbruine kleur heeft. Laat de caramel niet te donker worden anders word je caramel bitter en niet lekker meer.
Het is handig om een keukenthermometer te gebruiken, bij 180 graden heeft de karamel een mooie goudbruine kleur. Het kan wel 10 – 15 minuten duren voordat de juiste kleur is bereikt.
Voeg de ongezouten roomboter toe, niet schrikken het mengsel gaat bubbelen. Blijf roeren totdat de boter volledig gesmolten is (+/- 2 minuten)
Voeg de slagroom toe, let goed op want door de koude slagroom (temperatuur verschil) begint het mengsel te knetteren en komt het mengsel ophoog in de pan. Blijf roeren totdat de karamel een beetje indikt is (2-3 minuten)
Haal de pan van het vuur, voeg het zout toe en meng alles goed door elkaar.
Laat de Salted Caramel iets afkoelen voordat je het gaat gebruiken, de Salted Caramel word dikker tijdens het afkoelen. Bewaar de Salted Caramel goed afgesloten in de koelkast, verwarm de salted caramel evt. een klein beetje vlakvoor je het gaat gebruiken.
Heb je ook Salted Caramel gemaakt, deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag mij in je bericht dit vind ik echt heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Geef een reactie