De intocht van Sinterklaas, het toeleven naar pakjes avond, de kinderen die vol overtuiging liedjes zingen en hun schoentjes zetten en de blijen kindergezichtjes als ze zien wat Sinterklaas en Zwarte Piet in hun schoentjes hebben gestopt als ze de volgende ochtend wakker worden. Ik word zo blij van deze tijd van het jaar en vooral ook van alle lekkernijen die daarbij horen, ik kan mezelf elke dag wel een excuus geven om de keuken in te duiken en iets lekkers te maken het liefst maak ik kruidnootjes die ik dan ook wel eens stiekem in de chocolade doop. Kruidnootjes kopen is makkelijk maar zelf maken of samen met je kind(eren) maken is natuurlijk veel leuker, met dit makkelijke recept is succes en voor plezier verzekerd!
Kruidnootjes
Bereidingstijd : 1 uur en 15 minuten + 15 minuten oventijd
Ingrediënten voor 100 Kruidnootjes :
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram donkere bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden
- 3 eetlepels melk
Extra nodig :
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Huishoudfolie
Bereidingswijze :
- Zeef boven een kom het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout en meng alles goed door elkaar
- Voeg de roomboter en de melk toe en kneed alles goed door elkaar
- Maak een bal van het deeg, doe dit in plastic folie en leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Haal het deeg uit de koelkast en rol er balletjes van ter grote van een hazelnoot
- Leg de balletjes met een tussenruimte van 2.5 cm op de met bakpapier bekleedde bakplaat
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in 15 minuten goudbruin en gaar
- Laat de kruidnootjes afkoelen op een rooster
- Doop de afgekoelde kruidnootjes evt. in gemolten witte, pure of melkchocolade
- De kruidnootjes zijn goed te bewaren in een luchtdichte trommel
Geef een reactie