Ik ben dol op het een bakken van een tulband, helemaal als ik een chocoladetulband ga bakken. Wat deze tulband nog lekkerder maakt is de gezouten chocolade karamelsaus waarvan ik het bakje ook zonder de cake wel leeg kon lepelen. Deze chocoladetulband in combinatie met de gezouten chocolade karamelsaus is een waar feestje en geloof me als ik zeg deze chocoladetulband wil je absoluut maken! Deze Tulband maakte ik met een van mijn favoriete bakvormen van Nordic Ware, een cake moet lekker zijn maar de presentatie wil wat mij betreft ook wat!
Chocoladetulband met gezouten chocolade karamelsaus
Bereiding : 30 minuten + 45 – 50 min oventijd
Decoratie : 15 min + afkoelen
Ingrediënten :
Tulband :
- 250 ongezouten roomboter + extra voor het invetten van de bakvorm
- Paneermeel, 2 eetlepels voor het paneren van de bakvorm
- 125 gram pure chocolade > 70% cacao
- 250 gram witte basterdsuiker
- 1/2 theelepels zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 eieren, large
- 250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 3 eetlepels cacaopoeder, gezeefd
Gezouten Chocolade Karamelsaus :
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 125 ml water
- 200 ml slagroom
- 50 gram puren chocolade > 70% cacao
- Zout, naar smaak
Extra nodig :
- Tulbandvorm van 26 cm met een inhoud van 2,4 L of een Nodic Ware Bundvorm
- Cacaopoeder
- Evt. zachte zilveren parels van Dr. Oetker
Bereidingswijze :
Chocoladetulband :
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm goed in en bestrooi met paneermeel, zorg dat binnenkant van de bakvorm goed bedekt is met een laagje paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de bakvorm door de bakvorm op zijn kop te houden en er op te kloppen.
Smelt de chocolade au bain Marie en haal de kom van de warmte bron af. Doe de boter, de suiker, het zout en de vanillesuiker in een kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat. Voeg al mixend 1 voor 1 de eieren toe en mix totdat er een egaal mengsel ontstaat. Voeg daarna al mixend de gesmolten chocolade toe en mix totdat alles goed gemend is. Voeg als laatste het gezeefde zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder toe en mix het beslag kort door elkaar, zorg dat alles goed gemengd is. Schenk het beslag in de bakvorm, schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de tulband in 45 – 50 gaar. De tulband is gaar als een sateprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt. Haal de bakvorm uit de oven laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de tulband uit de bakvorm en laat de tulband volledig afkoelen op een rooster.
Gezouten Chocolade Karamelsaus :
Doe de suiker en het water in een pan en kook op een laag vuur totdat het suikerwater een bruine karamelkleur krijgt, het kan even duren maar je geduld word beloond. Neem de pan van het vuur en blus af met de slagroom, pas op HEET! Zet het pan terug op het vuur en kook de karamel tot een glad geheel, het duurt even voordat er weer een gladde karamelsaus ontstaat (roer de karamelsaus goed door). Neem de pan van het vuur en voeg de 50 gram chocolade en het snuf je zout toe (voeg evt. extra zout als je net als mij van salted caramel houd). Roer de karamelsaus goed door totdat de chocolade volledig gesmolten is en laat de karamelsaus afkoelen.
Decoratie :
Zeef het cacaopoeder over de tulband en verdeel de gezouten chocolade karamelsaus over de tulband heen. Versier de tulband evt. met de zachte zilveren parels van Dr. Oetker. Serveer de cake met nog een extra beetje gezouten chocolade karamelsaus.
Heb je dit deze Chocoladetulband met gezouten chocolade karamelsaus gemaakt deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag mij in je bericht dit vind ik echt heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Bron : Foodies
chocolade hart zegt
Oh,het water loop me in de mond, wat ziet dat er lekker uit.