Ik kan me geen kerstontbijt/brunch voorstellen zonder een heerlijke kerststol het liefst zelfgemaakt en vol met vruchten, noten en natuurlijk amandelspijs. Geef mij een dikke plak kerststol met een laagje roomboter, verse jus d’orange en een zacht gekookt eitje en ik ben een heel blij persoon! Deze kerststol is makkelijk om te maken, het kneden is even een klusje maar uiteindelijk kunnen jij en je familie genieten van een heerlijke zelfgemaakte kerststol!
Kerststol
Ingrediënten :
Deeg :
- 500 gram bloem
- 12 gram zout
- 14 gram gedroogde gist
- 1 ei, large (kamertemperatuur)
- 125 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 185 ml melk, lauwwarm
- 1 citroen, rasp
- 1 1/2 theelepel speculaaskruiden
- 30 gram witte basterdsuiker
Vulling :
- 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
- 200 gram blanke rozijnen
- 200 gram donkere rozijnen
- 80 ml rum of 80 ml water
- 50 gram blanke amandelen
- 50 gram blanke hazelnoten
Amandelspijs :
- 150 gram amandelen
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- Gebruik eventueel kant en klaar amandelspijs
Extra nodig :
- Bakplaat
- Bakpapier
- keukenmachine
- kom
- zonnebloemolie
- foodprocessor
- Huishoudfolie
- Ongezouten roomboter
- Poedersuiker
Bereidingswijze :
- De avond van te voren : doe de abrikozenstukjes, de blanke rozijnen, de donkere rozijnen, de rum/water in een kom en laat deze gedurende de nacht wellen
- De volgende dag : Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de amandelen en de hazelnoten hierop
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en rooster ze in 7 minuten goudbruin
- Laat ze afkoelen en hak ze grof
- Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie
- Deeg : doe alle ingrediënten in een kom en kneed hier een soepel deeg van (10 – 15 minuten), het deeg is kaar als je een stukje deeg uit kan trekken tot een dun vliesje waar geen gaten invallen. Gebruik je een keukenmachine : laat de keukenmachine 3 minuten langzaam draaien gevolgd door 5 á 6 minuten op een hoge snelheid. Als het deeg nog plakt en je er nog geen vliesje van kan trekken laat de machine dan nog even langer kneden.
- Voeg als laatste de gewelde vruchten en de gehakte noten toe en kneed het geheel goed door elkaar
- Leg het deeg in de ingevette kom, dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek
- Maak in de tussentijd het amandelspijs : Doe de amandelen en de de kristalsuiker in de foodprocessor
- Splits het ei en voeg het eiwit toe
- Laat de foodprocessor draaien tot er een smeuïge amandelspijs ontstaat
- Voeg evt. ook de eidooier toe, ik heb dit wel gedaan omdat de amandelspijs zonder de eidooier te droog was
- Kneed de amandelspijs even door en het amandelspijs is klaar om verwerkt te worden
- Gebruik je kant en klare amandelspijs voeg dan 1 á 2 eetlepels water toe om het iets smeuïger te maken
- Rol van 200 gram amandelspijs een rol van 30 cm lang
- Bekleed een bakplaat met bakpapapier
- Rol het gerezen deeg uit tot een ovale vorm van 40 cm lang
- Leg de rol amandelspijs iets boven het midden op het deeg
- Sla het bovenste deel van het deeg over de amandelspijs heen (lipvorm)
- Leg de stol op de met bakpapier bekleedde bakplaat
- Dek de stol af met huishoudfolie en laat de stol 1 uur rijzen op een warme plek
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de stol ik 35 – 45 minuten goudbruin en gaar
- Laat de stol afkoelen op een rooster
- Bestrijk de bovenkant van de stol met gesmolten roomboter en bestuif ‘m royaal met poedersuiker
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Rutger bakt feestelijk
Geef een reactie