Oké de knoop was doorhakt dit jaar ging ik voor het eerst een kerststol maken, mijn keus viel op het recept van Rudolph van Veen uit het programma Rudolph’s Bakery. Als je zelf een kerststol maakt dan moet je natuurlijk ook zelf amandelspijs maken iets wat veel makkelijk is dan veel mensen denken, als je eenmaal zelf amandelspijs hebt gemaakt wil je geloof me als ik het zeg nooit meer anders. Sinds dit jaar weet ik het zeker voor ons geen kerststol uit de supermarkt meer maar alleen nog maar een een zelfgemaakte.
Kerststol
Ingrediënten :
Deeg :
- 190 gram melk
- 1 zakje gist
- 50 gram suiker
- 500 gram bloem
- 1 ei, large
- Mespuntje zout
- 250 gram ongezouten roomboterboter, in blokjes op kamertemperatuur
Amandelspijs :
- 150 gram amandelen
- 150 gram kristalsuiker
- 1 ei
Vulling :
- 150 gram rozijnen
- 120 ml rum (optioneel) anders 120 ml water
- 100 gram amandelen
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram gekonfijte sinaasappelschil
Extra nodig :
- Bloem om te bestuiven
- Boter
- Poedersuiker
Bereidingswijze :
Deeg :
- Verwarm de melk, gist & 1 eetlepel suiker tot het lauwwarm
- Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden waar je het ei in doet
- Schenk de de lauwwarme melk in het kuiltje en voeg de rest van de suiker toe
- Strooi het zout op de rand van de bloem
- Voeg als laatste de in blokjes gesneden roomboter toe en kneed het geheel tot een elastische deeg (+/- 10 minuten)
- Vorm een bol van het deeg, bebloem deze en bebloem ook de kom waar je het deeg in laat rijzen
- Dek de kom af met plastic folie en laat deeg 30 minuten rijzen
- Maak ondertussen de amandelspijs & de vulling
Amandelspijs :
- Maal de amandelen & de suiker in een keukenmachine
- Splits een ei, voeg het eiwit toe en laat de keukenmachine draaien tot er een smeuïge amandelspijs ontstaat
- Voeg evt. ook de eidooier toe als de amandelspijs te droog is
- Kneed het amandelspijs even door en rol er een pil van
Vulling :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Wel de rozijnen in de rum of water & hak de amandelen fijn
- Druk het deeg plat en bestrooi het deeg met de kaneel, de (rum)rozijnen, de sinaasappelsnippers en de amandelen
- Kneed de vulling door het deeg heen
- Vorm een bol van het deeg, bebloed deze en bebloem ook de kom waar je het deeg in laat rijzen
- Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 30 minuten rijzen
- Bebloem het aanrecht en rol het deeg ovaal uit
- Zorg ervoor dat de bovenkant en onderkant van het deeg dikker zijn
- Maak met een deegroller een kuil in het deeg op de plek waar je het amandelspijs wilt hebben
- Leg de pil amandelspijs in het deeg & klap het deeg dicht (lipvorm)
- Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bak de stol in de oven in ca. 50 minuten goudbruin & gaar
- Laat de kerststol afkoelen op een rooster
- Smelt de roomboter
- Smeer de kerststol in met de gesmolten roomboter (de verbrande rozijnen vallen hierdoor er vanaf) & bestuif de kerststol royaal met poedersuiker
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
willy lennertz zegt
dit is een lekker resept maar om het uit te printen komen te veel tekeningen,dus veel inkt groetjes