Desserts maken is een van mijn favoriete bezigheden de laatste tijd, een echte Franse klassieker is de créme brûlée die ik eerlijk gezegd nog nooit gemaakt had en waarom is me nog steeds een raadsel. De créme brûlée is een fluweel zachte custard met zwarte vanillepuntjes onder een krokant suikerlaagje. Soms wil je een lekker dessert op tafel toveren die naast makkelijk om te maken ook nog eens makkelijk is om voor te bereiden, deze créme brûlée is dan het dessert to make!
Créme Brûlée
Bereidingstijd : 30 – 45 minuten + 50 minuten oventijd
Ingrediënten voor 6 personen :
- 600 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 8 eidooiers
- 100 gram fijne kristalsuiker
Extra nodig :
- Garde
- Zeef
- 6 ovenvaste schaaltjes
- Ovenschaal/braadslede
- Aluminiumfolie
- Fijne kristalsuiker
- Créme brûlée brander
Bereidingswijze :
- Snijd het vanillestokje open
- Breng in een steelpan de slagroom en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan
- Haal de pan van het vuur, leg er een bord op en laat de room 20 minuten trekken
- Verwarm de oven voor op 140 graden
- Vis het vanillestokje uit de room en haal met behulp van een scherp mes het vanille merg uit het stokje
- Klop de eidooiers en de suiker los met een garde
- Giet al kloppend de warme vanilleroom door een zeef bij de eidooiers
- Zet de ovenschaaltje in de ovenschaal/braadslede, vul de schaaltjes tot halverwege met de custard en vul daarna de ovenschaal tot maximaal halverwege de schaaltjes met warm (niet kokend) water
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie
- Schuif de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde en bak de créme brûlées voor 50 minuten, ze zijn dan net stevig en flubberig als je beweegt
- Haal de schaaltjes uit de ovenschaal, laat ze afkoelen en zet ze daarna afgedekt voor minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden
- Bestrooi vlakvoor het serveren de créme brûlées met een dun laagje suiker en karamelliseer de suiker met de brander tot er een lichtbruin suikerlaagje ontstaat
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie