In huize Prins zijn we dol op krentenbollen, er gaat hier geen week voorbij dat we ze niet halen bij de warme bakker. Al een tijdje staat het boek Meesterlijk Brood van Robért van Beckhoven op de plank met daarin een recept voor krentenbollen dus werd het de hoogste tijd dat ik ze een keer zelf ging maken en met succes al zeg ik het zelf. In dit recept word gebruik gemaakt van verse gist iets wat ik altijd haal bij onze warme bakker maar mocht je niet aan verse gist kunnen komen dan is er geen man over boord, de regel is 3 : 1 je vervangt 3 gram verse gist door 1 gram droge gist. Het eerste wat mensen zeggen als ze het over brood bakken hebben is dat het veel tijd kost iets wat aan de ene kant ook wel zo is maar andere kant ben je er maar een aantal keer korte periodes mee bezig, al moet je natuurlijk wel altijd in de buurt blijven en een oogje in het zeil houden. Deze krentenbollen zijn bijna te makkelijk om te maken ook omdat ik gebruik maak van een keukenmachine die voor mijn het kneed werk doet, maar al heb je geen keukenmachine en kneed je het deeg met de hand zelfs dan is het goed te doen en is het deeg zo gemaakt!
Krentenbollen
Bereidingstijd : 2 uur plus 10 minuten oventijd
Ingrediënten :
- 250 gram rozijnen deze moeten winddroog zijn
- 250 gram tarwebloem
- 20 gram verse gist
- 1/2 van een losgeklopt ei
- 25 gram witte basterdsuiker
- 4 gram zout
- 6 gram citroenrasp
- 40 gram ongezouten roomboter
- 110 ml water
Bestrijksel :
- De andere helft van het losgeklopte ei
Extra nodig :
- Evt. een keukenmachine
- Evt. een kom
- Huishoudfolie
- Bakplaat bekleed met bakpapier
Bereidingswijze :
- Was de rozijnen een dag van te voren en zet ze voor 20 minuten in de week in water van 30 graden. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en daarna drogen op een theedoek, de rozijnen zijn na 1 dag winddroog
- Kneden met een keukenmachine : Doe alle ingrediënten in een kom en laat de keukenmachine op een lage snelheid voor 3 minuten kneden. Zet vervolgens de de keukenmachine op een hogere snelheid en laat de machine voor 5 – 6 minuten kneden. Als het deeg nog plakt laat je de machine nog even door kneden, voeg evt. nog een beetje bloem toe. Het deeg is klaar als je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken, voeg evt. nog een beetje vocht toe
- Handmatig kneden : Doe de gist in een grote kom en voeg een beetje water toe. Meng het geheel met een spatel door elkaar tot de gist volledig is opgelost. Voeg de andere ingrediënten behalve het water toe, belangrijk is de bloem, de boter en het zout in deze volgorde toe te voegen. Voeg al knedend het vocht toe tot er een mooi deeg ontstaat, belangrijk is het vocht niet het in 1 keer toe te voegen maar beetje bij beetje. Haal het deeg uit de kom als je er een bal van kunt vormen. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het deeg voor +/- 15 minuten (duwen, trekken en vouwen), het deeg is klaar als het soepel en verend aanvoelt, het niet meer aan je handen blijft plakken en je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken
- Kneed handmatig de rozijnen door het deeg heen, op meesterlijkbrood.nl vind je een het filmpje van rozijnenbrood waarin je precies kunt zien hoe je de rozijnen makkelijk en goed verdeelt krijgt in het deeg
- Verdeel het deeg in 10 bolletjes van 70 gram en bol deze op goed op, op meesterlijkbrood.nl vind je in een filmpje over opbollen waarin je precies kunt zien hoe je deeg goed opgebold krijgt
- Dek de bolletjes af met huishoudfolie en laat ze 15 minuten rijzen
- Druk na 15 minuten de lucht uit de bolletjes (ontgassen) en bol ze nogmaals op
- Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat (5 cm uit elkaar) en bestrijk ze dun met de andere 1/2 van het losgeklopte ei
- Dek de bolletjes wederom af met huishoudfolie en laat ze 1 uur rijzen (narijs)
- Verwarm de oven voor op 240 graden
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de krentenbollen in 10 minuten goudbruin en gaar
Wil je zelf ook brood gaan bakken en ben je nieuwsgierig naar het boek “Meesterlijk Brood” leer bakken vanaf de basis van Robért van Beckhoven, lees dan hier de review die ik schreef over dit boek.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Meesterlijk Brood
Anja zegt
Zien er heerlijk uit mmmm
Tessa zegt
Die zien er mooi uit zeg!
Amber zegt
Mijn krentebollen rijzen niet. Wat doe ik verkeerd?