Als het voorjaar weer is begonnen vind ik heerlijk om te bakken met frisse smaken en citroen is dan een van mijn favorieten. In deze tulband zit citroenrasp, citroensap en lemon curd, als je net als mij echt van citroen houd dan kan je als finishing touch de cake ook nog bekleedden met citroenglazuur. Een citroentulband met 4x citroen wie kan naar nou nee tegen zeggen. Met veel plezier haal ik regelmatig een van mijn favoriete bakvormen : De Nordic Ware – Herritage Bundt uit de kast, een cake moet op de eerste plaats natuurlijk lekker zijn maar belangrijk is natuurlijk ook dat hij mooi presenteert en met een Nordic Ware Bundt Pan zit dat eigelijk altijd wel goed.
Citroentulband met Lemon Curd
Bereidingstijd : 45 – 60 minuten + 60 minuten oventijd
Ingrediënten :
- 300 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 300 gram bloem, gezeefd
- 300 gram witte basterdsuiker
- 1 mespuntje zout
- Geraspte schil van 3 citroenen
- Sap van 1 citroen
- 5 eieren, medium op kamertemperatuur
- 125 ml zure room
- 17 gram bakpoeder, gezeefd
Lemon Curd :
- Geraspte schil van 1 citroen
- 40 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei, medium op kamertemperatuur
Citroenglazuur :
- Sap van 1 citroen
- 150 gram poedersuiker
Extra nodig :
- 1 tulbandvorm met een inhoud van 2 liter of een Nordic Ware Bundt Pan
- Extra roomboter voor het invetten van de bakvorm
- Bloem voor het bestuiven van de bakvorm
- Spuit + injectienaald
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Vet de bakvorm in en bestuif deze met bloem
- Doe de boter en de suiker in een kom en klop deze in 3-4 minuten licht en luchtig
- Voeg de citroenrasp toe en meng het geheel kort door elkaar
- Klop in een kommetje de 5 eieren los
- Voeg al kloppend de los geklopte eieren toe aan het boter/suiker mengsel
- Meng in een kommetje de zure room en het citroensap door elkaar
- Voeg 1 eetlepel citroenroom toe gevolgd door een eetlepel bloem, ga hiermee door totdat alles goed gemengd is
- Voeg al laatste het bakpoeder toe en meng het geheel kort door elkaar
- Verdeel het beslag over de voorbereidde bakvorm
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake in +/- 60 minuten goudbruin en gaar. De cake is klaar als een sateprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt
- Laat de cake afkoelen in de vorm, als de cake loslaat van de vorm kan je de cake uit de vorm halen en volledig laten afkoelen op een rooster
- Maak ondertussen de lemon curd : Doe de citroensap, de citroenrasp, 40 gram roomboter en 50 gram kristalsuiker in kom. Verwarm het geheel au bain marie tot de suiker volledig is opgelost, voeg het ei toe en roer totdat de lemon curd dik word (De lemon curd is klaar als hij op de achterkant van een lepel blijft hangen en je er met vinger een zichtbare en tijdelijk blijvende streep in kunt trekken). Haal de lemon curd van de warmte bron af en laat het afkoelen
- Doe de afgekoelde lemon curd in een spuit met injectienaald en spuit de lemon curd in de cake
- Citroenglazuur : Meng het citroensap en de poedersuiker door elkaar, het glazuur is goed als het yoghurt dikte is. Is het glazuur te dun voeg dan wat poedersuiker toe, is het te dik voeg dan wat citroensap toe
- Verdeel het citroenglazuur over de gekoelde cake
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Heel Holland Bakt
Anja zegt
Deze tulband is echt een aanrader,hij was heerlijk.
Janneke Brak zegt
Ik heb een Heritage gekocht van 2,4 liter kan ik dan een recept voor 2 liter gebruiken hij is voor een cake ?