Als ik in Amsterdam ben ik ga ik altijd even langs Petit Gateau, ik ben dol op hun taartjes en kan het dan ook niet laten om er altijd een paar mee naar huis te nemen. Op de site vind je al het recept voor kleine chocoladetaartjes en de notentaart met karamel en vandaag deel ik met jullie het recept voor een Taartje met banketbakkersroom en frambozen uit hun nieuwe boek “Kleine Taartjes”. Het enige wat je nodig hebt is het basisrecept want in het boek vind je 60 variaties voor vullingen dus echt voor ieder wat wils.
Taartje met banketbakkersroom en Frambozen + Review Kleine Taartjes
12 kleine taartjes of 1 grote taart (8 personen)
Bereiding : deeg 15 min + 1 uur in de koelkast, uitrollen en bekleden 15 min + 30 min koelkast
Oventijd : Kleine taartjes 12 min, grote taart 15 min
Decoratie : 10 min
Ingrediënten Taart :
- 120 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- Mespuntje zout
- 75 gram ongezouten roomboter, koud
- 1 ei, large
Ingrediënten Banketbakkersroom :
- 1/2 vanillestokje
- 200 gram melk
- 50 gram slagroom
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram eidooier (2 a 3 eieren)
- 20 gram maïzena
Extra nodig :
- Evt. een uitsteker van 8 of 9 cm *
- Evt. Bakringen van 6 cm en 2 cm hoog
- Uitsteker van 22 cm *
- Taartring van 20 cm en 2 cm hoog *
- Plasticfolie
- Garde
- Deegroller
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Frambozen
- Evt. Poedersuiker
* Te koop bij o.a. Duikelman
Bereidingswijze :
Taart :
Doe de bloem, het poedersuiker, het amandelmeel en het zout ik een kom. Snijd de roomboter in kleine stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Kluts het ei en voeg een eetlepel van het ei bij het deeg, kneed totdat een mooi samenhangend deeg ontstaat. Als het deeg te plakkerig is voeg je een klein beetje bloem toe, is het deeg te droog dan een paar druppels ei. Verpak de deegbal in plasticfolie, druk het deeg plat en leg het deeg 1 uur in de koelkast.
Banketbakkersroom :
Doe de melk, de slagroom, de helft van de fijne kristalsuiker en de merg van een 1/2 vanillestokje in een pannetje. Doe de andere helft van de suiker samen met een eidooiers in een kom en klop deze schuimig. Voeg na het kloppen van de eidooiers de maizena toe en meng alles goed door elkaar. Zet de pan op het vuur en breng de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur, giet de helft van de melk bij het eidooier mengsel en meng dit goed door elkaar. Giet het mengsel weer terug in de pan bij de rest van de melk en zet de pan weer op het vuur. Blijf roeren met een garde, als de banketbakkersroom begint te koken blijf je 1 minuut goed roeren. Haal de pan van het vuur en verdeel de banketbakkersroom over een schaal, dek de banketbakkersroom af met plasticfolie (dit voorkomt dat er een velletje op de banketbakkersroom ontstaat). Laat de banketbakkersroom even afkoelen en zet deze daarna in de koelkast om koud te worden.
Taart :
Haal het deeg uit de koelkast en kneed deze nog even door. Bestuif het werkblad met een beetje bloem, druk het deeg plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot 3 mm dikte. Taartjes : Steek met de uitsteker van 8 of 9 cm rondjes uit het deeg en bekleed de taartringen van 6 cm hiermee. Druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de taartringen aan. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant weg met een scherp mesje. Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem. Rol het deeg evt. opnieuw uit en steek er weer rondjes uit totdat het deeg op is. Zeg de taartjes een half uur in de koelkast. Taart : Rol het deeg uit zoals hierboven beschreven, steek met de uitsteker van 22 cm een rondje uit het deeg en bekleed de taartring van 20 cm hiermee. Druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de taartringen aan. Snijd het overtollige deeg aan de bovenkant weg met een scherp mesje. Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem en zet de taart een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden, schuif de bankplaat in het midden van de oven. Bak de kleine taartjes goudbruin en gaar in 12 minuten en de grote taart in 15 minuten. Laat de taart(jes) afkoelen en verwijder de ring(en).
Decoratie :
Haal de banketbakkersroom 15 min voor gebruik uit de koelkast en roer deze goed door. Verdeel de banketbakkers room over de taart(jes), vul tot aan de rand. Verdeel de Frambozen over de bovenkant van de taart (met de opening naar beneden). Bestrooi de taart(jes) evt. vlakvoor het serveren met poedersuiker.
Review Kleine Taartjes
Het boek “Kleine taartjes” bestaat uit 13 verschillende hoofdstukken. Hoofdstuk 1 staat in het teken van Petit Gateau zelf. In Hoofdstuk 2, 3 en 4 lees je alles over wat je nodig hebt om taartjes te maken, hoe het deeg gemaakt word en in hoofdstuk 4 vind voorbeelden met met stap voor stap foto’s. In de andere 9 hoofdstukken vind je recepten voor verschillende vullingen op thema zoals crumble, fruit, citrus en chocolade. In het hoofdstuk Feest vind je o.a recepten voor een Kids Party, Pasen, Halloween, Sinterklaas en Kerstmis.
Dit boek is wat mij betreft zeker een aanvulling voor je boekenkast, als de de bakringen eenmaal hebt aangeschaft kan je met de 60 variaties iedere keer weer een ander lekker taartje op tafel zetten.
Titel :
Kleine Taartjes
Auteur :
Meike Schaling
Uitgeverij :
Kosmos Uitgevers
Nieuwsgierig geworden na het lezen van deze review,
Het boek Kleine Taartjes is te koop
bij o.a Bol.com en de lokale boekhandel voor € 17,50
Heb je dit Taartje met banketbakkersroom en frambozen ook gemaakt, deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag @marinasbakery in je bericht dit vind ik echt
heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Geef een reactie