Het is geen geheim, ik ben gek op de taartjes van Petit Gâteau uit Amsterdam. Stiekem ben ik wel blij dat ik niet in Amsterdam woon anders zou de verleiding wel erg groot zijn daar wekelijks taartjes te halen. Omdat kiezen niet mijn sterkst kant is besloot ik jullie te laten kiezen welke van de 3 taartjes ik zou maken, de keus was 1. appelkruimeltaart, 2. pistachetaart of 3. notentaart met karamel. Jullie keus viel bijna unaniem op de notentaart met karamel een hele goede keus al zeg ik zelf, de combinatie van noten met karamel is hemels!
Notentaart met Karamel
Ingrediënten :
Deeg :
- 100 gram bloem
- 3 gram zout
- 40 gram poedersuiker
- 10 gram amandelmeel
- 60 gram ongezouten roomboter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
Notenmix :
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- 50 gram hazelnoten
- 50 gram amandelen
- 50 gram pistachenoten
Karamel :
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 60 gram water
- 150 ml slagroom, vloeibaar
- 20 gram ongezouten roomboter
Extra nodig :
- Plasticfolie
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- Extra bloem voor het bestuiven van het aanrecht & deegroller
- Deegroller
- 1 taartring van 20 cm breed en 2 cm hoog, te koop bij Duikelman in Amsterdam
- 1 steelpannetje
- 1 hoge pan
- 1 lepel
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Leg alle noten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster ze voor 15 minuten
- Maak op de aanrecht een bergje van de bloem, het poedersuiker, het amandelmeel en het zout
- Snijd je roomboter in kleine stukjes en leg deze op het bergje met ingrediënten
- Wrijf de boter en het bloemmengsel tussen je vingers tot er geen boter meer zichtbaar is, op dit moment heb je een kruimelig mengsel
- Voeg een beetje van het losgeklopte ei toe en kneed dit door elkaar tot tot er een mooi en glad deeg ontstaat. Voeg een beetje bloem toe als het deeg erg plakt en voeg een beetje ei toe als het deeg erg droog is
- Maak een bal van het deeg, doe dit in plasticfolie en het deeg 30 minuten in de koelkast om te rusten
- Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed dit even kort door, dit maakt het uitrollen makkelijker
- Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem, druk de deegbal plat en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik
- Zet de taartring op het bakpapier, past er bij jou ook geen bakplaat in de koelkast leg het bakpapier dan op een snijplank te grootte van de taartring en schuif het bakpapier na 30 minuten op de bakplaat
- Bekleed de taartring met het deeg en druk het deeg voorzichtig tegen de binnenkant van de taartring aan
- Snijd het overtollige deeg langs de rand weg en prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg
- Zet de bakplaat/snijplank voor 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Schuif na 30 minuten de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart in 15 minuten goudbruin en gaar
- Laat de taart afkoelen en verwijder de taartring
- Maak ondertussen de karamel :
- Verwarm de slagroom in een steelpannetje, laat het niet koken
- Doe de suiker en het water in een hoge pan en laat het suikerwater op een matig vuur goudkleurig worden (niet roeren)
- Voeg al roerend de warme slagroom en de boter toe en zet het vuur uit
- Meng als laatste de geroosterde noten door de karamel heen en verdeel ze over de taartbodem
- Zet de taart voor minimaal 30 minuten in de koelkast
Wil je net als mij ook kleine taartjes maken, lees hier je hoe je deze maakt!
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Anja zegt
Deze taart was echt heerlijk mmmmm
Bettine zegt
Hoi. Kan ik deze taart ook met een springvorm maken?
Marina zegt
Hoi Bettine,
Nee, deze taart kan je niet in een springvorm maken
Groetjes,
Marina