Toen ik een tijdje geleden een mailtje ontving met de vraag of ik leuk zou vinden om een rondleiding te krijgen in de Ben & Jerry fabriek in Hellendoorn maakte mijn hart een klein sprongetje. Ben & Jerry ijs is alweer een aantal jaren mijn favoriete ijs, mijn lievelingssmaak is net als heel veel anderen de smaak Cookie Dough. Afgelopen April was ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de premiére van de 3 nieuwe Cookie Core smaken, de nummer 2 en 3 van mijn favoriete smaken zijn de Utter Peanut Butter Clutter Cookie Core en de Speculoos Specu-love Cookie Core. In het verslag van die dag deelde ik 21 weetjes over Ben & Jerry’s met jullie, het verslag lees je hier.
Vorige week woensdag was het zover vanuit Maarssen ging ik met de trein naar Utrecht CS, van Utrecht CS naar Zwolle en van Zwolle naar Nijverdal waar een taxi op mijn stond te wachten om mij naar de Ben & Jerry fabriek te brengen. Na een reis om de wereld was ik uiteindelijk op de plaats van bestemming waar ik samen met medebloggers genoot van een heerlijke lunch in het zonnetje!
Het programma bestond uit :
- De introductie van de Ben & Jerry fabriek door de Tiemen Bloemenberg (Directeur van de fabriek)
- Een rondleiding door de fabriek
- IJs proeven en Social Mission
Weetjes tijdens de introductie :
- Sinds 1996 word er Ben & Jerry ijs verkocht in Nederland
- Sinds 2003 valt Ben & Jerry deels onder Unilever
- Er is 40 miljoen liter ijs gemaakt in 2014
- Per dag is er 3% afval
- De Chunkanator is een biovergister, het afval word omgezet in biogas
- Hij heeft de Chunkanator gekregen omdat het goed past in het Ben & Jerry concept
- Er werken 120 mensen in de fabriek, 24 uur per dag 5 dagen per week
- Op dit moment word er gekeken naar capaciteit uitbreiding (weekenden ect.)
Klaar om de fabriek in te gaan……
Omgekleed en in het bezit van een koptelefoon gingen we richting de fabriek met als eerste stop het wassen en desinfecteren van onze handen. Tijdens onze tour stopte we bij alle machines, werd ons meer verteld over hun taak in het proces en was er tijd om vragen te stellen. Die dag was de populairste smaak in productie : Cookie Dough. Het was super leuk om te zien hoe het ijs gemaakt word, de pints gevuld worden, gecheckt worden en alles klaar word gemaakt word om vervoerd te worden naar Nederland en de rest van Europa.
Na de rondleiding is het tijd voor de Social Mission van Ben & Jerry met als kers op de taart de introductie van de nieuwe smaak die we natuurlijk ook mochten proeven! Ben & Jerry voert in aanloop naar de klimaattop in Parijs in December 2015 actie tegen de klimaatverandering en doet dit met de smaak Save our Swirled. De nieuwe smaak van Ben & Jerry’s bestaat uit Frambozenijs met swirls van marshmallow, frambozen en bramen en chocolade ijshoorntjes!
De nieuw smaak word in 36 landen geïntroduceerd en daarnaast is de 1ste keer dat er in Nederland Campagne word gevoerd. In Amerika is hier al eerder aandacht voor gevraagd met o.a. de smaak Baked Alaska. Een deel van de opbrengst van Save Our Swirled gaat naar de klimaatbeweging, het doel is dat de bedrijven, burgers en de overheid zich samen inzetten de om de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden. Om aandacht te vragen heeft Ben & Jerry het motto “if it’s melted it’s ruined” in de wereld geroepen waarmee ze hun fans oproepen om zich aan te sluiten bij AVAAZ. Deze wereldwijde beweging zet zich in om de stem van de bevolking naar de wereldleiders te brengen. Met het tekenen van de petitie vraagt de beweging wereldleiders zich hard te maken voor een wereld met 100% schone energie in 2050. Wil jij de petitie ook teken….. dat kan via deze link.
De nieuwe smaak Save Our Swirled ligt vanaf week 40 (28 Sept) in de winkel,
waarschuwing hij is gevaarlijk lekker!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie