Bakken is voor iedereen dus ook voor mensen met bijv. Coeliakie (glutenallergie), van de week konden jullie de review van het boek “Heerlijk Glutenvrij Bakken” al lezen op de site en een tijdje geleden kozen jullie via Facebook al tussen 3 recepten uit het boek (de geglazuurde wortelcake, de vanille-frambozentaart of de kleverige chocoladetaart). Jullie keus was gevallen op een echte zomerse taart : De Vanille-Frambozentaart, stiekem ging ook mijn voorkeur uit naar deze taart want ik was toch wel heel nieuwsgierig naar het biscuit gemaakt met o.a. kastanjemeel, rijstemeel en maïzena (glutenvrije bloemix B). Vlak na het fotograferen van de taart kon ik het niet laten ‘m te proeven, de smaak was even wennen maar zeker niet vies. Zelf had ik ‘m wel iets lekkerder gevonden als er iets meer botercréme op de taart had gezeten want ik ben en blijf toch een echte zoetekauw……
Vanille-Frambozentaart
Ingrediënten :
Glutenvrije Bloemmix, 500 gram :
- 150 gram fijne polentameel of kastanjemeel
- 250 gram bruin rijstemeel
- 100 gram maïzena
Beslag :
- 350 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren, medium
- 2 theelepels vanille-extract
- 2 theelepels glycerine (Jamin)
- 350 gram glutenvrije bloemmix B
- 1 theelepel Xanthaangom (Natuurwinkel)
- 3 theelepels bakpoeder, Dr Oetker
- 250 ml halfvolle melk
- 250 ml zonnebloemolie
Botercréme :
- 225 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 225 gram poedersuiker, gezeefd
- 1 theelepel vanille-extract
Garnering :
- 4 – 5 eetlepels frambozenjam
- 1 bakje verse frambozen
Extra nodig :
- 2 ronde taartvormen van 20 cm
- Zonnebloemolie
- Kwast
- Bakpapier
Bereidingswijze :
Glutenvrije Bloemmix :
- Meng het polentameel of kastanjemeel, het bruine rijstemeel en de maizena goed door elkaar
- Tip : De mix bloemmix is goed te bewaren in een luchtdichte afgesloten pot
Beslag Vanille-Frambozentaart :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet de 2 ronde taartvormen in met zonnebloemolie en bekleed beide bodems met bakpapier
- Zeef 350 gram van de bloemmix, de xanthaangom en de bakpoeder en zet dit apart
- Roer in een kom of maatbeker de halfvolle melk en de zonnebloemolie door elkaar en zet dit apart
- Doe de fijne kristalsuiker, de eieren, het vanille-extract en de glycerine in een kom en klop dit in 3 -4 minuten licht en luchtig
- Voeg de helft van het bloemmengsel toe en meng het kort door elkaar (mixer op een lage stand)
- Voeg vervolgens de helft van het melkmengsel toe en meng het nogmaals kort elkaar (mixer op een lage stand)
- Herhaal de 2 bovenstaande stappen en meng het geheel goed door elkaar
- Verdeel het beslag over de 2 voorbereidde bakvormen
- Schuif de bakvormen tegelijk of 1 voor 1 in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze voor 30 – 35 minuten, ze zijn klaar als een satéprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt
- Laat beide cakes 15 minuten afkoelen in de vorm, haal ze uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster
Botercréme :
- Doe de roomboter en de suiker in een kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat (+/- 4 minuten)
Vanille-Frambozentaart :
- Leg een klein beetje botercréme in het midden van een taartplateau/bord of pank en leg daar de 1e cakelaag bovenop
- Verdeel de helft van de botercréme over de 1ste cakelaag
- Verdeel de frambozenjam over de botercréme en leg de 2e cakelaag er bovenop
- Verdeel de rest van de botercréme over de bovenkant van de taart
- Versier de taart met verse frambozen en een beetje poedersuiker
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Heerlijk Glutenvrij Bakken
Riny zegt
Hoi marina, dankjewel dat je het recept met ons wilt delen. Ik heb coeliakie (glutenintolerantie) dus komt het goed van pas. Ik zou zelf proberen om de meelmixen te vervangen door 1 meelmix.B.v. Doves Farm of mix C van Schar. Experimenteren dus. Om niet zóveel mix in voorraad te hebben in mm keukenkastjes. Ben dol op frambozen, dus de taart komt er vast wel. Nogmaals bedankt, en fijn weekend.