Review Heerlijk Glutenvrij Bakken
Dat bakken leuk is weten jullie natuurlijk al en met dit boek is bakken ook leuk voor mensen met Coeliakie (uitgesproken als seuliakie). Mensen met Coeliakie moet glutenvrij eten en dus voeding met tarwe, gerst, rogge en alle producten afgeleid daarvan meiden (o.a. brood, bloem, meel, taarten & koekjes). Gelukkig zijn er genoeg glutenvrije alternatieven die je kunt gebruiken maar glutenvrij bakken is en blijft een uitdaging.
In het begin van het boek vind je veel informatie over Coeliakie, wat je wel en niet kunt eten en welke glutenvrije alternatieven er beschikbaar zijn. Fijn is ook het lijstje met essentiële ingrediënten voor glutenvrij bakken want soms bevatten producten waarvan je denkt dat ze glutenvrij zijn toch gluten.
Het boek is opgedeeld in 8 verschillende hoofdstukken :
Hoofdstuk 1 : Basisrecepten
Allereerst vind je in dit hoofdstuk 3 glutenvrije bloemmixen die worden gebruikt in veel van de recepten in dit boek. Bloemmix A & B zijn geschikt voor koekjes en luchtig gebak en de 3e de Broodmix word gebruikt in de meeste recepten met gist. Daarnaast vind je in dit hoofdstuk ook een basisrecept voor zandtaartdeeg en korstdeeg. Niet is fijner dan een aantal basisrecepten te hebben waarmee je heerlijk kunt variëren, zo vind je in dit hoofdstuk basisrecepten voor o.a vanillecakejes, luchtige cake en verschillende soorten pannekoeken.
Hoofdstuk 2 : Koekjes
Een koekje bij de thee/koffie is altijd lekker, in dit hoofdstuk vind je heerlijke koekjes recepten die je horizon verbreden kwa smaken. Je vind in dit hoofdstuk o.a. recepten voor chocolade-pindakaaskoekjes met zachte karamel en een verrassend ingrediënt namelijk chilipoeder, witte chocolatechipkoekjes met appel en zachte pijnboompittenkoekjes.
Hoofdstuk 3 : Cupcakes en Muffins
Of je nou net als mij van zoete muffins houd of liever van hartig in dit hoofdstuk vind je eigelijk voor iedereen wat wils, zo vind je er o.a. recepten voor kleverige chocolade-karamelmuffins, ontbijtmuffins met karnemelk, zoete vlindercakejes met courgette & saffraan en Karnemelkmuffins met blauwe kaas.
Hoofdstuk 4 : Cakes & Taarten
Even snel een cake of taart in de oven schuiven is nu ook makkelijk als je een glutenallergie hebt, oké ik geef toe de smaken zijn wel iets anders dan je gewend bent en soms moest ook ik even wennen aan de smaken maar vies is het zeker niet. Zelf zou het nooit zo snel is mijn opkomen zijn om met polenta te bakken maar geloof me het is heerlijk! Een recept die ik uit dit hoofdstuk al maakte was de geglaceerde wortelcake een cake die ik absoluut nogmaals ga maken, mochten jullie het recept voorbij willen zien komen op Marina’s Bakery laat het me even weten. Verder vind je in dit hoofdstuk o.a. recepten voor geglazuurde taart met citroen & limoen, een chocoladebrownietaart, een snelle extra smeuïge vruchtencake en een walnotentaart met gepofte bananen & ahornglazuur.
Hoofdstuk 5 : Feestelijk gebak
Dit hoofdstuk is een van mijn favoriete hoofdstukken uit dit boek want wie is er nou niet gek op taart en zeker een waar je ook nog eens de show mee kunt stelen! In dit hoofdstuk vind je o.a. recepten voor een vanille-frambozentaart, een chocoladetrifletaart met kersen en een Kleverige chocoladetaart!
Hoofdstuk 6 : Repen & gebak van de bakplaat
Met grote regelmaat maak ik voor mezelf repen die makkelijk mee te nemen zijn naar het werk, leuk zijn om uit te delen of heerlijk zijn bij een picknick. In dit hoofdstuk vind je o.a. recepten voor abrikozen-amandelmakaronenrepen, een kleverige koffiekoek met knapperig macadamiakruim en een pecan-honingkoek.
Hoofdstuk 7 : Brood
Brood was iets wat ik absoluut niet lekker vond toen ik glutenvrij moest eten en als heel snel ging ik zelf brood bakken wat soms heel lekker was en soms ook helemaal niet. Geen gewoon brood kunnen en mogen eten was voor mij des tijds het grootste probleem en daarom vond ik het leuk om in dit boek een hoofdstuk te vinden met heerlijke recepten voor o.a focaccia, briochebrood met sultana’s, pecanbrood met donkere stroop en scones met parmezaan, salie en gepofte knoflook.
Hoofdstuk 8 : Desserts & Zoete Snoeperijen
Voor mij is er geen betere afsluiter van een etentje dan een lekker dessert, dit hoofdstuk laat maar weer eens zien dat je zelfs met een glutenallergie kunt genieten van een lekker dessert want zeg nou eens eerlijk wie houd daar nou niet van. Je vind in dit hoofdstuk recepten voor o.a. een snelle créme brûlée, een aardbeientaart met verkruimelde meringe & munt, crumble van toffee-appel en warme fondantpuddinkjes met frambozen.
Conclusie :
Als je een glutenallergie hebt word al heel snel duidelijk wat je allemaal niet meer kunt eten, dit boek laat je zien wat je allemaal nog wel kan eten (eigelijk best wel veel). Of je nu een zoetekauw bent of juist helemaal niet dit boek heeft voor ieder wat wils. De handige informatie helpt je goed verder en de aanvulling van nuttige adressen en sites zorgen ervoor dat je precies weet waar je terecht kunt voor meer informatie en glutenvrije producten. Een absolute aanrader als je een glutenallergie hebt en je het leuk vind om te bakken!
Titel :
Heerlijk Glutenvrij Bakken
Auteur :
Phil Vickery
Uitgeverij :
Fontaine Uitgevers
Nieuwsgierig geworden na het lezen van deze review,
het boek Heerlijk glutenvrij bakken is o.a te koop bij Bol.com
voor € 24,95
Komende zondag komt er natuurlijk een recept uit dit boek online, jullie kozen voor de
Vanille-Frambozentaart!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie