Al tijden wilde ik meringue schuimpjes maken gewoon omdat ze er leuk en lief uit zien en natuurlijk heerlijk zijn, ze zijn krokant van buiten, zacht van binnen en smelten in de mond. De ronde gaat dat meringues moeilijk te maken maar dat is aboluut niet waar, met een goed basisrecept met een aantal tips & tricks lukken meringues altijd! De regel : gebruik altijd twee keer zoveel suiker als eiwitten!
- Zorg dat het materiaal wat je gebruikt vetvrij en droog is, tip : gebruik citroensap om de kom + garde mee schoon te maken
- Zorg dat de eiwitten geen (sporen van) eigeel bevatten
- Het eiwitschuim is stijf genoeg als je kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eruit valt
- Voeg de suiker pas toe als de eiwitten goed stijf geklopt zijn
- Gebruik voor het maken van meringue schuim fijne kristalsuiker, dit lost sneller op
- Verhit de suiker eerst hierdoor lost het nog sneller op en krijg je een mooi glad en glazend schuim
- Voeg evt. een 1/2 theelepels azijn toe aan de stijf geklopte eiwitten, dit zorgt voor een lekkere zachte binnenkant (pavlova)
- Meringues zijn mits goed bewaard bijv. in een luchtdichte trommel maximaal 2 weken houdbaar
Basisrecept voor Meringue/Schuimpjes
Bereidingstijd : 30 – 45 minuten + 2 uur oventijd
Ingrediënten :
- 150 gram eiwitten, +/- 5 eieren
- 300 gram fijne kristalsuiker
Extra nodig :
- Keukenmachine
- 2 met bakpapier bekleedde bakplaten
- Spuitzak met een rond spuitmondje
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Verdeel de kristalsuiker over een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Schuif de bakplaat voor 5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven
- Doe de eiwitten in een vetvrije kom
- Begin te kloppen op een lage snelheid totdat er kleine belletjes ontstaan
- Voer de snelheid op totdat het eiwit stijve pieken vormt, de eiwitten zijn stijf genoeg als je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eruit valt
- Haal de bakplaat met de suiker uit de oven en verlaag de temperatuur naar 100 graden
- Zet de mixer op de hoogste stand en voeg eetlepel voor eetlepel de suiker toe, voeg pas weer een volgende eetlepel suiker toe als het schuim weer stijven pieken vormt
- Zet als alle suiker is toegevoegd de mixer voor 5 – 7 minuten op de hoogste stand, het schuim is klaar als het mengsel niet meer korrelig aanvoelt en het mooie glanzende pieken vormt
- Schep het schuim in een spuitzak met een rond spuitmondje
- Spuit toeven schuim op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak/droog de schuimpjes voor 2 uur
- Laat ze afkoelen op de bakplaat
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Meringue
Geef een reactie