Op de site van Levine vond ik 2 jaar geleden een recept voor Colomba Pasquale (Italiaans Paasbrood) en sindsdien stond dit paasbrood op mijn to do lijstje. Dit jaar vlak voor de Pasen had ik de tijd om dit paasbrood te maken, het is geen moeilijk brood om te maken maar het neemt wel 2 dagen in beslag. Een Paasbrood hoort voor ons op de ontbijt/brunch tafel met de Pasen! Colomba Pasquale betekent Paas duif en eigelijk hoort dit brood ook gemaakt te worden in een papieren vorm in de vorm van een duif maar die zijn niet in Nederland te koop. Een ronde bakvorm of een broodblik zijn goede opties.
Colomba Pasquale
Dag 1 : Stap 1 t/m 4 gevolgd door een rijstijd van 8 tot 10 uur (dit kan je het beste ’s nachts doen)
Dag 2 : Het brood word gevormd en afgebakken
De stappen 1 t/m 4 duren ongeveer 6 uur (afhankelijk van de rijstijden tussendoor) gevolgd door een lange rijstijd van 8 tot 10 uur
De stappen 5 en 6 duren ongeveer 4 1/2 uur (afhankelijk van de rijstijd)
Voor het maken van dit deeg is een standmixer een nodig bijv : kenwood
Stap 1 : Starter
Ingrediënten :
- 50 ml gram koud water
- 1/4 theelepel suiker
- 1 1/2 theelepel droge gist
- 70 gram tarwebloem
Bereidingswijze :
- Doe het water en de suiker in de kom van de mixer en roer de gist er doorheen,
- Laat het mengsel +/- 10 minuten staan zodat de gist kan oplossen
- Meng de bloem er doorheen, het word een stevig deeg
- Dek het deeg af met plastic folie en laat het deeg voor 45 minuten op kamertemperatuur rijzen tot het deeg puffy is
Stap 2 :
Ingrediënten :
- 90 gram tarwebloem
- 4 grote eidooiers, large eieren
- 45 ml koud water
- 10 gram suiker
Bereidingswijze :
- Bevestig de deeghaak
- Voeg alle ingrediënten van stap 2 toe aan de starter van stap 1
- Kneed het geheel voor 5 minuten
- Schraap de zijkanten van de kom tussendoor schoon
- Het deeg is zacht en dik
- Verwijder de deeghaak en dek de kom af met plastic folie
- Laat het deeg voor ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen
Stap 3 :
Ingrediënten :
- 85 gram ongezouten zachte roomboter, in 6 stukken
- 65 gram suiker
- 2 grote eigelen, large eieren
- 30 ml lauwwarme volle melk
- 1 eetlepel honing
- 305 gram tarwebloem
Bereidingswijze :
- Bevestig de deeghaak
- Voeg de boter, de suiker, de eigelen, de melk en de honing toe
- Kneed tot alles goed gemengd is
- Voeg de bloem toe, kneed op een lage snelheid het geheel in 5 minuten tot een steving deeg en schraap de zijkanten van de kom tussendoor schoon
- Verwijder de deeghaak en dek de kom af met plastic folie
- Laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 3.5 uur tot dubbel volume rijzen
Stap 4 :
Ingrediënten :
- 120 ml koud water
- 1 1/2 theelepel droge gist
- 270 gram tarwebloem, verdeeld in 180 en 90 gram
- 226 gram ongezouten zachte roomboter, in 2 x 6 stukken
- 75 gram suiker
- 4 grote eigelen, large eieren
- 45 ml lauwwarme volle melk
- 2 theelepels vanille extract
- 1 1/2 theelepel zout
- 284 gram geconfijnte sinasappelschil, in kleine stukjes
Bereidingswijze :
- Bevestig de deeghaak
- Meng het water en gist in een kommetje en laat dit 10 minuten staan totdat de gist is opgelost
- Voeg 180 gram, de helft van de boter, de suiker, de 2 eigelen en de gist toe aan stap 3
- Kneed dit in ongeveer 3 minuten tot een soepel deeg, schraap de zijkanten van de kom schoon
- Voeg de resterende 2 eigelen, de melk, het vanille extract en het zout toe
- Kneed dit tot alles goed gemengd is, ongeveer 3 minuten
- Voeg de resterende 90 gram bloem, de resterende boter en de geconfijte sinaasappelschil toe
- Kneed het geheel in 5 tot 10 minuten tot eens soepel en zacht deeg
- Vet 2 kommen in en verdeel het deeg in tweeën
- Dek de kommen af met plastic folie
- Laat het deeg op kamertemperatuur in 8 tot 10 uur tot dubbel volume rijzen
Stap 5 : Vormen
Ingrediënten :
- Ongeveer 65 gram bloem om de werkplek mee te bestuiven
- 2 bakvormen, ingevet en bekleed met bakpapier
Bereidingswijze :
- Bestrooi de werkplek met wat bloem
- Schraap het deeg op de bebloemde werkplek, het deeg is zacht en kleverig
- Rol het deeg door de bloem zodat het niet meer zoveel kleeft, veeg het teveel aan bloem weg van het deeg
- Vorm het deeg tot een ronde vorm
- Doe het deeg in voorbereide bakvorm
- Dek de vorm af met plastic folie
- Laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 3.5 uur tot bijna dubbel volume rijzen
Stap 6 : Topping maken en afbakken
Ingrediënten :
- 200 gram suiker
- 80 gram blanke amandelen, heel
- 3 eiwitten, large eiwitten
- 1/4 theelepel amandel extract
- Geschaafde amandelen om te bestrooien
- Poedersuiker om te bestrooien
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Maal de suiker en de amandelen fijn
- Klop in een schone kom de eiwitten stijf
- Roer het amandel extract en het suiker/amandelmengsel door de geklopte eiwitten heen
- Schep met een lepel de topping over de broden heen
- Strooi de geschaafde amandelen erover en bestrooi met poedersuiker
- Zet de broden direct in het midden van de voorverwarmde oven
- Bak het broden in 45 minuten goudbruin en gaar, dek evt. na 30 minuten het brood af met aluminiumfolie
- Haal de broden uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster alvorens aan te snijden
- Bestrooi indien nodig nogmaals met een beetje poedersuiker
- Maak je 2 broden en passen ze niet tegelijk in de oven maak dan de topping voor 1 brood, maak de topping voor het tweede brood pas net voordat het 2e brood in de oven gaat
Fijne Pasen!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie