Vanille-ijs is stiekem een van mijn favoriete soorten ijs dus toen mijn ouders kozen voor vanille-ijs al dessert voor 2 kerstdag was het helemaal geen straf dit recept uit te proberen. Dit recept komt uit het mooie boek “IJstijd” van Kees Raat, de eigenaar van Metropolitan Deli in Amsterdam een plek waar ik graag kom als ik in Amsterdam ben. Vanille-ijs is natuurlijk overal lekker bij mijn favoriet is op dit moment de dame blanche met lekker veel chocolade saus!
Vanille-ijs
Ingrediënten :
- 1/2 vanille stokje (of een zakje vanille-suiker van 8 gram)
- 385 gram melk
- 25 gram melkpoeder
- 0.5 gram zout
- 85 gram suiker
- 40 gram slagroom
- 55 gram eierdooier
- 10 gram dextrose (ik heb glucosestroop gebruikt)
Bereidingswijze :
- Zet 48 uur van te voren de binnenbak van de ijsmachine in de vriezer (indien noodzakelijk)
- Snijd het vanille-stokje in de lengte open en schraap met de bovenkant van een mes de vanillemerg eruit
- Doe het vanillemerg + 1/2 van het uitgeschraapte vanille-stokje samen met de melk, het melkpoeder, de zout en het suiker in een pan en verhit met mengsel voor 15 minuten op 60 tot 70 graden (niet roeren & niet laten koken)
- Weeg de slagroom af, doe dit in een vuurvaste kom en zet deze kom in een bak met koud water
- Klop de eidooier met de dextrose/glucose een licht geel mengsel
- Verwarm het melkmengsel tot 85 graden
- Giet een kwart van het melkmengsel bij de geklopte eidooier en roer dit met een garde goed door elkaar
- Giet alles terug in de pan bij het melkmengsel, zet het vuur hoger en blijf goed roeren
- Als het mengsel 85 graden is, giet het dan bij de slagroom en roer alles goed door elkaar (zorg dat er geen water bij het vanille-ijs mengsel komt)
- Laat het vanille-ijs mengsel afkoelen tot kamertemperatuur
- Haal voordat je het ijs gaat draaien het 1/2 vanille-stokje eruit
- Schenk het vanille-ijs mengsel in een al draaiende ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzingen van je eigen ijsmachine op
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : IJstijd
Rens zegt
Waarom zit er melkpoeder (naast melk en slagroom) en dextrose/glucosestroop in dit recept?