Allerlei verschillende lekkernijen in glaasjes ik hou ervan, het ziet er leuk uit en het serveert ook nog eens heel erg leuk! Al eerder maakte ik Monchoutaart in glaasjes, dit recept staat op dit moment met stip op nummer 1 en ik moet eerlijk toegeven dat ik ze ook met grote regelmaat maak. Tijdens het doorbladeren van het Rutger Bakt feestelijk kwam ik deze leuke citroencheesecake in glaasjes tegen en pats boem ik was verkocht die moest ik gewoon maken, zijn ze niet cute??? Ik maakte ze als dessert voor een diner met vrienden maar je kan ze natuurlijk ook kleiner maken voor bijv. een grand dessert, een perfect dessert voor de feestdagen en alle andere etentjes/feestjes al zeg ik zelf!
Citroencheesecake in glaasjes
Bereidingstijd : 1 uur en 45 minuten + 9 – 11 minuten oventijd
Ingrediënten 10 – 14 kleine glaasjes of 6 grote glaasjes zoals hierboven :
Cake :
- 2 eieren, large
- 2 eidooier
- 2 Snufje zout
- 90 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 90 gram bloem
- 4 theelepels water
Tempereersiroop :
- 60 ml water
- 50 gram suiker
- 1/2 citroen, rasp
Cheesecakelaag :
- 2 1/2 blaadjes gelatine
- 200 ml slagroom
- 80 gram witte basterdsuiker
- 1 citroen, rasp & sap
- 200 gram roomkaas, philadelphia (kamertemperatuur)
Geleilaagje :
- 2 blaadjes gelatine
- 200 ml water
- 40 gram suiker
- 2 eetlepels citroensap
- Evt. een paar druppels gele kleurstof
Extra nodig :
- Vierkante bakvorm, brownievorm
- Bakpapier
- Zeef
- Spatel
- Steelpannetje
- Uitsteekvormpje kleiner dan breedte van het glas
- kwast
- Glaasjes
- Spuitzak met een rond spuitmondje of 2 lepels
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Vet de vierkante bakvorm in, bekleed deze met bakpapier en vet ook het bakpapier in
- Doe de eieren, de eidooiers, het zout, de suiker en het vanille-extract ik een kom en klop dit in +/- 6 minuten wit en luchtig (het mengsel is goed als het als een wit lint van de garde afloopt)
- Zeef de bloem boven de kom en spatel dit voorzichtig door het eimengsel heen
- Voeg als laatste het water toe en spatel dit er ook doorheen
- Belangrijk bij de 2 bovenste stappen is om het mengsel zo luchtig mogelijk te houden
- Schenk het mengsel in de voorbereidde vierkante bakvorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad
- Schuif de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze in 9-11 minuten goudbruin en gaar of totdat een satéprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt
- Laat de cake volledig afkoelen op een rooster en maak ondertussen de tempeersiroop
- Trempeersiroop : Doe alle ingrediënten in een steelpannetje, breng dit aan de kook, laat het geheel 1 minuut koken en vervolgens afkoelen
- Steek rondjes uit de cake die iets kleiner zijn dan de breedte van het glaasje waar je de cheesecake in wilt maken
- Doe de plakjes cake in de glaasjes en bestrijk ze met de trempeersiroop (doe dit een paar)
- Cheesecakelaag : Leg de gelatine blaadjes in koud water en klop de slagroom met de basterdsuiker op tot yoghurtdikte. Verwarm de ctiroensap en de citroenrasp in een steelpannetje, haal het van het vuur af en voeg de gelatine met iets aanhangend water toe (het lost vanzelf op). Doe de roomkaas in een kom, klop dit los en voeg al kloppend het gelatine mengsel toe (blijf kloppen tot er een egaal mengsel ontstaat). Voeg als laatste de opgeklopte slagroom toe, meng het geheel kort door elkaar en schep het mengsel in een spuitzak met een rond spuitmondje
- Spuit het mengsel in de glaasjes, heb je geen spuitzak verdeel het cheesecake mengsel dan met behulp van 2 lepels over de glaasjes
- Tik een paar keer met de glaasjes op het aanrecht, hierdoor krijg je een gladde bovenkant
- Zet de glaasjes voor minimaal 1 1/2 uur in de koelkast om op te stijven
- Geleilaagje : Leg de gelatine blaadjes in koud water. Verwarm in een steelpannetje het water, de suiker, het citroensap en evt. de gele kleurstof totdat de suiker volledig is opgelost. haal het steelpannetje van het vuur en voeg de gelatine met iets aanhangend water toe (het lost vanzelf op)
- Verdeel de gelei over de glaasjes en laat ze opstijven in de koelkast
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Rutger bakt feestelijk
FREDDY zegt
ik vond over heerlijk lekker dessert om tussen doortje of bij groot bezoek of bij de brunch