Tiramisu wie is er niet gek op, al eerder maakte ik voor mijn blog Baileys Tiramisu, Dipping Tiramisu, Tiramisu in glaasjes en nu dan deze Tiramisutaart. Deze Tiramisutaart heeft meer voeten in aarde dan de normale tiramisu maar geloof me als ik zeg het is het meer dan waard. Ik maakte deze Tiramisutaart in 2 dagen, dag 1 maakte ik de bodem van de taart en de chocoladevulling en op de dag 2 maakte ik de topping. Hij is dus ideaal voor te bereiden voor feestjes, machtig is hij wel je kan makkelijk 10 -12 puntjes halen uit deze taart.
Tiramisutaart
Ingrediënten :
Taartbodem :
- 225 gram bloem
- 125 gram ongezouten roomboter, gekoeld en in blokjes
- 80 gram poedersuiker
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel ijswater
Chocoladevulling :
- 180 ml slagroom
- 120 ml volle melk
- 226 gram pure chocolade >70 % cacao
- 1 ei, large
Mascarpone créme :
- 2 eetlepels koud water
- 3 gram gelatinepoeder
- 6 ml amaretto
- 3 gram espressopoeder, 1 1/2 theelepel
- 360 ml slagroom
- 85 gram mascarpone
- 50 gram fijne kristalsuiker
Extra nodig :
- Een 26 cm ronde taartvorm met een losse bodem
- Extra boter voor het invetten van de taart
- Een foodprocessor/keukenmachine
- Plasticfolie
- Bakpapier
- Deegroller
- Blindbakvulling of gedroogde peulvruchten bijv. bruine bonen
- Zeefje
- Cacaopoeder voor bovenop de taart
Bereidingswijze :
Deeg maken met de foodprocessor :
- Doe de bloem, de boter en de poedersuiker in de foodprocessor en druk op de puls knop totdat er een fijn kruimelig mengsel ontstaat
- Voeg als de foodprocessor draait de eidooiers en het water toe en draai totdat het deeg net een geheel vorm
- Verdeel een klein beetje bloem over het aanrecht
- Haal het deeg uit de foodprocessor, leg het deeg op het aanrecht en kneed het deeg nog even goed door
- Vorm een bal van het deeg, druk het deeg met je handen tot een ronde schijf en verpak het deeg in plasticfolie
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast om te rusten
Deeg maken met de hand of keukenmachine :
- Doe alle ingrediënten en het water in een kom en mix totdat er een mooi deeg ontstaat, mocht het nog iets te droog blijven voeg dan nog een beetje water toe
- Vorm een bal van het deeg, druk het deeg met je handen tot een ronde schijf en verpak het deeg in plasticfolie
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast om te rusten
Na 1 uur :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet de bakvorm goed in
- Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier of op een licht bebloemde aanrecht, het deeg moet 3mm dik zijn en groter zijn dan dan de vorm
- Mocht het deeg te zacht zijn leg het deeg dan nog even een paar minuten in de koelkast
- Bekleed de bakvorm met het het deeg en snijd het overhangende deeg weg met een mesje
- Prik gaatjes in de bodem en zet de bakvorm 30 minuten in de koelkast
Na 30 minuten :
- Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul de vorm helemaal met blindbakvulling/gedroogde peulvruchten bijv. bruine bonen of rijst
- Zet de bakvorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven en bak voor taartbodem voor 15 minuten
- Verwijder na 15 minuten het bakpapier en de blindbakvulling
- Zet de bakvorm terug in de oven voor 10 minuten
- Laat de taartbodem volledig afkoelen in de vorm
Chocoladevulling :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schenk de slagroom en de melk in een pannetje en verwarm het tot het begint te borrelen langs de rand
- Haal de pannetje van het vuur, voeg de chocolade toe en roer totdat de chocolade volledig gesmolten is
- Laat het chocolademengsel +/- 5 minuten afkoelen
- Voeg het ei toe en mix met een garde tot er een mooi egaal mengsel ontstaat
- Schenk het chocolademengsel in de afgekoelde taartbodem
- Zet de bakvorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven bak de taart voor 25 minuten
- Laat de taart volledig afkoelen in de vorm en zet de taart daarna in koelkast, ik liet de taart de hele nacht in de koelkast staan
Mascarpone créme :
- Doe het water in een klein kommetje en strooi de gelatinepoeder hier overheen
- Doe de amaretto in een klein kommetje en los het espresso poeder hierin op
- Doe de slagroom, de mascarpone en de suiker en een kom en mix tot er stijven pieken ontstaan
- Zet het kommetje met het water en de gelatinepoeder voor 10 seconden in de magnetron, voeg dit aan het slagroommengsel toe en mix totdat alles goed gemengd is
- Voeg het het espresso mengsel toe en mix nog voor 1 minuut of totdat alles goed gemengd is
- Verdeel de crème over het de taart en zet de taart in de koelkast totdat je de taart gaat serveren
- Verdeel vlakvoor je de taart gaat serveren een laagje cacaopoeder over de bovenkant van de taart
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie