Monkey Bread stond al tijden op mijn to-bake lijstje, ik heb het in het verleden 1 keer geproefd en was direct verkocht. Zoete stukjes brood met een laagje bruine suiker en kaneel die vlakvoor het bakken overgegoten word met een boter-suiker mengsel, het resultaat een heerlijk zoet sticky brood! Je hebt wel even geduld nodig voor het maken van het Monkey Bread maar dan heb je ook wel iets heel lekkers om op tafel te zetten. Het leuke van Monkey Bread is dat je er heel makkelijk stukje van af kan scheuren dus het broodmes kan in de keuken blijven. Monkey Bread is het lekkerst als die net uit de oven komt, geloof me hier wil je van blijven eten!
Monkey Bread
Bereiding Deeg : 30 min + 2 tot 3 uur rijzen
Monkey Bread : 20 min + 1 uur rijzen, botermengsel : 5 min, Oventijd : 35 – 45 min
Ingrediënten :
Zoet deeg :
- 1 theelepel droge gist
- 60 ml warm water
- 400 gram bloem
- 175 gram ongezouten roomboter, in stukjes
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 2 eidooiers, large eieren
- 125 ml karnemelk
- 1 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel zout
Monkey Bread :
- 1 theelepel kaneel
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 150 gram ongezouten roomboter
Extra nodig :
- Tulbandvorm van 3 liter
Bereidingswijze :
Zoet deeg :
Doe de gist, het water en 1 eetlepel bloem in een klein kommetje en meng alles goed door elkaar. Doe de boter en de suiker in een andere kom en mix totdat alles goed gemengd is, verhoog de snelheid en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat. Maak de wanden van de kom schoon met een spatel, voeg de eidooiers toe en mix totdat alles goed gemend is. Zet de mixer lager en voeg beetje bij beetje de karnemelk toe gevolgd door het vanille-extract, het zout, de rest van de bloem en het gistmengsel en mix totdat alles goed gemengd is. Maak de wanden van de kom schoon en mix voor 8 – 10 minuten of je een soepel deeg hebt.
Bebloem het aanrecht en stort het deeg erop. Kneed het deeg voorzichtig totdat er 1 geheel ontstaat. Vet een grote kom in, leg het deeg hierin en dek het af met plastic folie. Laat het deeg 2 – 3 uur rijzen op een warme plek totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Monkey Bread :
Vet de tulbandvorm in. Meng de kaneel en de helft van de bruine basterdsuiker in een kom. Verdeel het deeg in 22 gelijke stukjes en rol hier bolletjes van (volle eetlepel). Wentel de bolletjes door de kaneelsuiker (zorg ervoor dat het hele bolletje bedekt is met een laagje kaneelsuiker). Leg de bolletjes naast elkaar in 2 lagen in de voorbereiden tulbandvorm. Dek de tulbandvorm af met plasticfolie en laat de deegbolletjes 1 uur rijzen op een warme plek of totdat de deegbolletjes in volume zijn verdubbeld.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de roomboter en de rest van de bruine basterdsuiker in een pan en roer totdat alles gesmolten en gemengd is. Schenk het boter-suiker mengsel over de deegballetjes en zet de tulbandvorm voor 35 – 45 minuten in de oven. Stort het Monkey Bread op een bord en serveer, Monkey Bread is warm uit de oven het allerlekkerst.
Heb je ook dit Monkey Bread gemaakt, deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag mij in je bericht dit vind ik echt heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Geef een reactie