Soms kan je een hele tijd zoeken naar een perfect recept, een recept die voldoet aan al je eisen. Een hele tijd ben ik opzoek geweest naar een perfect recept voor bruin brood, de ene keer was de korst te hard, dan was het brood weer te compact of had het net niet dat lekkere mondgevoel. Brood bakken is voor mij relaxen in de keuken, een heerlijk ruikend huis en mezelf al verheugen op het ontbijt van de volgende dag. Brood bakken doe je niet in uurtje, na het kneden ben je tussen het rijzen door er een aantal keer kort mee bezig. Brood bakken is een precies werkje, alles moet kloppen voor een perfect en heerlijk resultaat. Toen ik eenmaal dit heerlijke bruine brood had geproefd wist ik 1 dingen zeker, het was de moeite meer dan waard!
Bruin Brood
Ingrediënten :
- 250 gram Volkorenmeel
- 250 gram Tarwebloem
- 20 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 15 gram verse gist
- 8 gram zout
- 5 gram basterdsuiker
- 290 ml water
Extra nodig :
- Evt. een keukenmachine
- Evt. een kom
- Huishoudfolie
- Ingevet bakblik (in gebruikte hiervoor de Lodge Lodgic Broodvorm)
Bereidingswijze :
- Kneden met een keukenmachine : Doe alle ingrediënten in een kom en laat de keukenmachine op een lage snelheid voor 3 minuten kneden. Zet vervolgens de de keukenmachine op een hogere snelheid en laat de machine voor 5 – 6 minuten kneden. Als het deeg nog plakt laat je de machine nog even door kneden, voeg evt. nog een beetje bloem toe. Het deeg is klaar als je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken, voeg evt. nog een beetje vocht toe
- Handmatig kneden : Doe de gist in een grote kom en voeg een beetje water toe. Meng het geheel met een spatel door elkaar tot de gist volledig is opgelost. Voeg de andere ingrediënten behalve het water toe, belangrijk is de bloem, de boter en het zout in deze volgorde toe te voegen. Voeg al knedend het vocht toe tot er een mooi deeg ontstaat, belangrijk is het vocht niet het in 1 keer toe te voegen maar beetje bij beetje. Haal het deeg uit de kom als je er een bal van kunt vormen. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het deeg voor +/- 15 minuten (duwen, trekken en vouwen), het deeg is klaar als het soepel en verend aanvoelt, het niet meer aan je handen blijft plakken en je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken
- Bol het deeg goed op, hiermee breng je het deeg op spanning. Op Meesterlijkbrood.nl vind je in een filmpje over opbollen waarin je precies kunt zien hoe je deeg goed opgebold krijgt
- Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie, leg de bol deeg in de kom en dek deze af met huishoudfolie.
- Laat het deeg 30 minuten rijzen –> Bolrijs (het deeg moet verdubbelen in volume)
- Voor een brood gemaakt in een bakblik geef je het nu een puntrijs. Druk de bol deeg plat, vouw beide bovenzijden in een puntje naar binnen en rol het deeg naar je toe op. Op Meesterlijkbrood.nl vind je een filmpje waarin word laten zien hoe je deeg moet oppunten.
- Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het 20 minuten rijzen
- Druk de lucht uit het deeg (ontgassen)
- Druk het deeg uit tot een puntmodel of gebruik hiervoor net als mij een deegroller (het deeg moet een stuk breder zijn dan de bakvorm die je gaat gebruiken. Vouw de beide uiteinden naar binnen (iets schuin) en leg ze een stukje over elkaar. Druk het deeg plat of gebruik hiervoor een deegroller en rol het deeg naar je toe op (druk het deeg aan met je knokkels). Op Meesterlijkbrood.nl vind je een filmpje waarin precies word laten zien hoe je het deeg moet langmaken. Belangrijk is dat de aansluitnaad goed dicht is.
- Deze foto’s horen bij het recept Maisbrood maar geven mooi overzicht over hoe het brood lang te maken en te vormen
- Leg het deeg met de naad naar beneden in een met zonnebloemolie ingevet bakblik
- Dek het bakblik af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen (narijs)
- Verwarm de oven voor op 240 graden
- Schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven, verlaag de oven temperatuur naar 180 graden en bak het brood in 30 minuten goudbruin en gaar
- Bestrijk het brood na het bakken met gesmolten ongezouten roomboter, hierdoor krijgt het brood extra glans
- Laat het brood 15 minuten afkoelen in de vorm, haal het brood uit de vorm en laat het brood volledig afkoelen op een rooster
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Meesterlijk Brood
Dick Saarloos zegt
Hallo Marina,
Vanwege het slechte weer vandaag had ik zin om even een busbrood te bakken. Echter was het resultaat was niet naar mijn zin. Veel te laag uitgevallen want het kwam amper boven het bakblik uit.
Maar wat een geluk dat ik via google jouw website vond inclusief de instructie filmpjes van Ròbert van Beckhoven. Ik ga al deze kennis uiteraard met mijn volgende bakactie inzetten.
Maar wat heb je een leuke website over broodbakken wat jouw passie voor broodbakken perfect weergeeft.
Ik laat zeker weten als ik een beter resultaat geboekt heb.
Marina zegt
Beste Meneer Saarloos,
Heel veel bakplezier, ben benieuwd naar het resultaat
Groetjes,
Marina
Elvia zegt
Mijn brood is gelukt. Wordt niet bruin aan de bovenkant. Wil weten hoe dit komt. Alvast bedankt. Elvia
Elvia zegt
Waarom wordt mijn brood niet bruin aan de bovenkant. Avast bedankt
Xavier Pemmerl zegt
De temperatuur van de oven. Hoe moet deze staan op warme lucht of boven en onder warmte ? Die instellingen . Kan u mij dat even uitleggen. Merci.
Jesse zegt
Xavier: voor een hete lucht oven moet je de vuistregel aannemen van 10% minder hitte. Dit geldt voor alles wat je bakt in een hete lucht oven.