Een Crostata is een Italiaanse zoete of hartige taart, de bodem is gemaakt van Pasta Frolla (een soort zanddeeg). Tijdens onze vakantie in Italië proefde ik al verschillende Crostata’s waaronder de Crostata Alla Marmellata (Crostata met jam) een echte Italiaanse klassieker. Toen ik voor het eerst door het Italiaanse Bakboek bladerde viel mijn oog instant op de Agli Agrumi E Frutti Di Bosca of te wel een Crostata met citrus en bosvruchten, een echte zomerse taart met een citrusvulling en gedecoreerd met frambozen, bramen en blauwe bessen. Nieuwsgierig naar “Het Italiaanse Bakboek” van Sarena Solari (de winnares van Heel Holland Bakt), de review die ik hier kort geleden over schreef lees je hier.
Crostata met citrus en bosvruchten
ingrediënten :
Pasta Frolla
- 350 gram bloem, gezeefd
- 175 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
- 140 gram poedersuiker
- Rasp van 1 citroen
- 1 ei, large
- 1 eidooier
Citrusvulling :
- 4 gelatineblaadjes
- 1 citroen
- 2 limoenen
- 1 sinaasappel
- 160 gram fijne kristalsuiker
- 80 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 3 eieren, large
Decoratie :
- 150 gram frambozen
- 150 gram bramen
- 150 gram blauwe bessen
Extra nodig :
- 28 cm ronde bakvorm
- Ongezouten roomboter
- Bloem
- Bakpapier
- blindbakvulling of gedroogde peulvruchten bijv. bruine bonen
Bereidingswijze :
Pasta Frolla :
- Met de hand : Verdeel de gezeefde bloem op een schoon aanrecht en meng de boter er doorheen. Dit kan op 2 manieren : 1. door er met 2 messen doorheen te snijden 2. door de boem met de boter tussen je vingers te wrijven. Belangrijk is dat de boter niet teveel opwarmt, meng het daarom ook zo kort mogelijk door elkaar
- Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg de poedersuiker, de rasp van 1 citroen, 1 ei en 1 eidooier toe
- Kneed het geheel goed door elkaar totdat er een soepel deeg ontstaat, belangrijk is niet te lang te kneden anders word de taartbodem na het bakken taai
- Maak een bal van het deeg, druk het deeg plat en wikkel het deeg in huishoudfolie
- Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
- Met de Keukenmachine (foodprocessor) : Doe de bloem en de boter in de keukenmachine en meng het kort door elkaar tot er er een zanderige structuur ontstaat
- Voeg de poedersuiker, de rasp van 1 citroen, 1 ei en 1 eidooier tegelijk toe en meng het geheel kort door elkaar
- Verdeel het deeg over een schoon aanrecht en kneed het met je handen kort door elkaar
- Maak een bal van het deeg, druk het deeg plat en wikkel het deeg in huishoudfolie
- Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
Citrusvulling :
- Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water
- Klop de eieren los met een garde of een vork
- Rasp de citroen, de limoenen en de sinaasappel en pers ze uit
- Doe de fijne kristalsuiker, de ongezouten roomboter, de rasp en het sap van de citroen, de limoenen en de sinaasappel in een een pannetje
- Voeg de losgeklopte eieren toe en verwarm het geheel al roerend met een garde op een laag vuur totdat het mengsel de consistentie heeft van dikke vla. Belangrijk is om het mengsel niet te laten koken want anders stollen de eieren
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze aan het mengsel toe, blijf roeren totdat de gelatine helemaal is opgelost
- Laat de citrusvulling afkoelen tot kamertemperatuur
Crostata met citrus en bosvruchten :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet de bakvorm goed in en bestuif hem met bloem
- Strooi een beetje bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een cirkel van 5 mm dik. Belangrijk is het deeg iets groter uit te rollen dan de vorm
- Bekleed de bakvorm met het deeg , gebruik een bolletje deeg om het deeg goed in de vorm te drukken, hierdoor neemt de taartbodem mooi de vorm van de bakvorm aan
- Snijd het overtollige deeg langs de rand van de bakvorm weg
- Leg een stuk bakpapier op de deegbodem en verdeel de blindbakvulling/gedroogde bonen er overheen
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taartbodem voor 20 minuten
- Haal de bakvorm uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en schuif de bakvorm nogmaals voor 10 minuten in de oven of totdat het deeg begint te kleuren (bij mij was 10 minuten voldoende)
- Haal de bakvorm uit de oven, zet de bakvorm op een rooster en laat de taartbodem volledig afkoelen in de vorm
- Verdeel de citrusvulling over de afgekoelde taartbodem en zit de taart minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven (ik liet de taartbodem in de vorm zitten zodat die niet kon beschadigen)
- Verdeel als finishing touch de frambozen, bramen en blauwe bessen over de taart
>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
of op Snap Chat (username Marinasbakery) hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Het Italiaanse Bakboek van Sarena Solari
Geef een reactie