Al een langere tijd stond een lemon meringue pie op mijn to-do lijstje maar toch kwam het er op de een of andere manier niet van om ‘m te maken. In December ontving ik foodpost van Dr. Oetker ter ere van hun nieuwe product : Mix voor Meringue. Sceptisch dat is wat ik was want in mijn optiek is zelf meringue heel erg makkelijk. In een drukke maand dat is wat December altijd voor iedereen is kwam het er niet van deze mix te testen, toen de rust weder keerde in Februari en de nieuwe site online was dacht ik nu is het tijd om de mix uit te proberen en wel met een lemon meringue pie. Ik had elke recept kunnen gebruiken om een lemon meringue pie te maken maar dacht gelijk het moet een recept zijn die iedereen kan maken dus ook de beginnende bakker. Bij het persbericht zat ook een recept voor een lemon meringue pie gemaakt met producten van Dr. Oetker dus nam ik de proef op de som, kocht de ingrediënten en dook de keuken in.
Lemon Meringue Pie
Bereidingstijd : 1 uur en 30 minuten + 30 minuten baktijd
Ingrediënten :
Bodem :
- 200 gram bloem
- 2 theelepels Oetker Backin
- 30 gram fijne kristalsuiker
- 120 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesneden
- 1 ei
Vulling :
- 5 citroenen (180 ml citroensap)
- Dr. Oerter mix voor Banketbakkersroom
Meringue schuim :
- Dr Oetker mix voor meringue
- 60 ml water
Extra nodig :
- Taartvorm van 23/24 cm ( ik gebruikte deze bakvorm)
- Dr. Oetker Bakspray
- Mixer of keukenmachine
- Huishoudfolie
- Deegroller
- Bakpapier
- Bakerwten of gedroogde peulvruchten
Bereidingswijze :
- Met de hand : Meng in een kom de boem, de Dr. Oetker Backin en de suiker door elkaar. Voeg de in blokjes gesneden roomboter toe en snijd de boter met 2 messen klein (tot er kruimels ontstaan). Klopt het ei los, voeg het ei toe en kneed dit snel en goed door elkaar tot mooi samenhangend deeg
- Met de keukenmachine (foodprocessor) : Doe de bloem, de Dr. Oetker Backin, de suiker en de in blokjes gesneden roomboter in de foodprocessor. Zet de machine aan en laat het machine draaien tot er kruimels ontstaan. Voeg het ei toe en laat de machine draaien tot er een mooi samenhangend deeg ontstaat
- Vorm een bal van het deeg, rol het deeg in huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast
- Pers ondertussen de citroenen uit en zeef het sap
- Meng 180 ml citroensap met 220 ml water
- Doe de mix voor banketbakkersroom in een kom, voeg het citroenmengsel toe en mix dit op een gemiddelde stand in 1 minuut tot een glad mengsel
- Laat de banketbakkersroom opstijven in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Spray de bakvorm in met de Bakspray van Dr. Oetker
- Bebloem het aanrecht en rol het deeg met behulp van een deegroller iets groter uit dan de bakvorm (Belangrijk is het deeg tijdens het uitrollen elke keer een kwart slag te draaien dit voorkomt dat het deeg blijft vastplakken aan het aanrecht)
- Verdeel het deeg over de bakvorm, druk het deeg zachtjes in de vorm en snijd het overtollige deeg langs de rand weg met een mes
- Leg een stukje bakpapier op het deeg en verdeel hier overheen de bakerwten of de gedroogde peulvruchten (op deze manier bak de taart blind, je voorkomt dat de bodem gaat rijzen)
- Schuif de bakvorm voor 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven
- Verwijder na 20 minuten het bakpapier met de bakerwten/peulvruchten en schuif de bakvorm nogmaals voor 10 minuten in de oven
- Laat de taartbodem volledig afkoelen
- Doe de mix voor meringue in een kom, voeg het water toe en mix het op een lage stand kort door elkaar
- Zet de mixer op de hoogste stand en mix het geheel in 4 – 6 minuten stijf, de meringue is stijf als je de kom onderste boven kan houden zonder dat de meringue eruit loopt
- Verdeel de banketbakkersroom over de afgekoelde taartbodem
- Verdeel daarna de meringue over de banketbakkers room en gebruik een vork om piekjes te vormen
- Geef de meringue een kleurtje, dit kan door de taart voor 5 – 10 minuten in een oven van 180 graden te zetten of door net als mij een créme Brûlee brander te gebruiken
- Laat de taart goed afkoelen voordat je hem aansnijdt!
Conclusie :
Met deze mix maak je op een makkelijk manier meringue, zoals Dr. Oetker zegt in een fluitje van een cent. Je maakt geen gebruik van rauwe eieren dus is deze mix voor meringue ook ideaal voor kinderen en zwangere vrouwen. Ben je geen ster in het splitsen van eieren of lukt het stijfkloppen van de eiwitten je niet, deze mix geeft de zelfs in een niet goed ontvette kom een goed resultaat. De smaak daar in tegen is een iets ander verhaal, ik persoonlijk vind dat er vrij weinig smaak zit aan de meringue maar deze lemon meringue pie daar in tegen was heerlijk. Jammer genoeg liep de meringue tijdens het snijden van de taart ook makkelijk uit.
Voordelen :
- De meringue is makkelijk te bereiden
- Geen geknoei meer met het splitsen van eieren
- Je maakt geen gebruik van rauwe eieren
- Je krijgt de meringue goed stijf geklopt ook als de kom niet goed ontvet is
- Het is mogelijk de meringue een kleurtje te geven met de Dr. Oetker kleurstoffen of extra smaak met het aroma van vanille, amandel of rum
- Deze mix is ideaal om samen met je kind(eren) schuimpjes mee te maken
Nadelen :
- De smaak, er zit vrij weinig smaak aan de meringue
- De meringue vloeit makkelijk uit tijdens het snijden
De mix voor meringue is o.a. te koop bij de Coop voor € 1,89
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Deze review bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd, lees mijn disclaimer
Anja zegt
Ik mocht deze lemon merengue pie proeven,en hij was heerlijk.mmmmm
Ga hem zeker een keer zelf maken.