Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om met mijn Nordic Ware bakvorm een mooie tulband op tafel te toveren. Bij deze tulband met bitterkoekjes moet ik gelijk denken aan vroeger, mijn opa en oma waren dol op bitterkoekjes en ik vond ze eerlijk gezegd eigelijk helemaal niet zo lekker. Voor deze chocolade bitterkoekjestulband worden de bitterkoekjes geweekt in amaretto likeur iets wat echt een geweldige smaak explosie geeft en de (stukjes) chocolade erin maken het helemaal af. Deze tulband is in 1 woord heerlijk en past perfect bij de koffie/thee de komende feestdagen!
Chocolade Bitterkoekjestulband
Bereidingstijd : 45 minuten + 60 – 70 minuten oventijd
Ingrediënten :
- 250 gram bitterkoekjes, in stukjes
- 175 ml Amaretto (Amandellikeur)
- 200 gram pure chocolade >72%
- 250 gram roomboter, kamertemperatuur
- 250 gram witte basterdsuiker
- 5 eieren, large
- 250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
Extra nodig :
- Foodprocessor
- Keukenmachine/mixer
- Spatel
- Tulbandvorm 2,4 L, ingevet en bebloemd
- Poedersuiker
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet de tulbandvorm in ben bebloem deze met zelfrijzend bakmeel
- Snijd de bitterkoekjes in stukjes, besprenkel deze met de amaretto likeur en laat dit 10 minuten staan
- Breek de chocolade in stukjes en doe dit in de foodprocessor
- Voeg na 10 minuten de bitterkoekjes met amaretto toe en mix dit kort door elkaar
- Mix de boter met de suiker licht en luchtig
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen
- Voeg het gezeefde zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit er snel en voorzichtig doorheen
- Voeg als laatste het bitterkoekjesmengsel toe en meng het geheel kort door elkaar
- Verdeel het beslag over de voorbereidde tulbandvorm
- Schuif de tulbandvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de tulband in 60-70 minuten goudbruin en gaar of totdat een sateprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt
- Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm, zet een bord/schaal op de tulbandvorm en draai de tulband in 1 keer om
- Laat de tulband volledig afkoelen op een rooster en bestuif ‘m vlakvoor het serveren met poedersuiker
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
liduin Mesken zegt
10 minuten de chocola malen is erg lang, Allerhande heeft hetzelfde recept, zag ik later, daar hebben ze het over 10 seconden! Ook malen ze daar de chocola en de bitterkoekjes tegelijk. Wel vind ik het beslag erg veel voor de vorm (heb dezelfde). Heb een gedeelte in een kleine vorm gedaan, anders zou het tot de rand komen. Hij is overigens goed gelukt.