Daar stond ik dan op 1 januari ’s ochtends om 9.30 in mijn keukentje mijn eerste kniepertjes ever te bakken. Een dag van te voren had ik het beslag al gemaakt want volgens het recept moest het beslag een nachtje rusten. Al 2 jaar heb ik een cloer wafelijzer in de kast staan die ik ooit eens had gekocht om stroopwafels te maken, toen ik dit recept tegenkwam dacht ik gelijk mijn cloer wafelijzer zou hier ideaal voor zijn. Een kniepertje is een dun hard wafeltje die traditioneel rond de jaarwisseling word gegeten. Volgens de traditie worden de wafeltjes op oudejaarsdag plat als kniepertje gegeten en vanaf nieuwjaarsdag als rolletjes. Het platte wafeltje symboliseert het oude jaar wat zich volledig ontvouwen heeft en het nieuwjaarsrolletje symboliseert het onbekende nieuwe jaar. De nieuwjaarsrolletjes worden vaak gegeten met slagroom!
Kniepertjes & Nieuwjaarsrolletjes
Ingrediënten :
- 150 ml water
- 200 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 gram ongezouten roomboter
- 250 gram bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 1/2 theelepel kaneel
Extra nodig :
- Kleine ijsknijper
- Wafelijzer
- Evt. opgeklopte slagroom om in de nieuwjaarsrolletjes te spuiten
Bereidingswijze :
- Verwarm 150 ml water en laat hierin de suiker en de vanillesuiker in oplossen
- Laat de boter smelten in het suikermengsel
- Zeef de bloem boven een kom en meng hier het losgeklopte ei en de kaneel doorheen
- Schenk het suiker/boter mengsel bij bloem terwijl de machine/mixer draait zodat er een mooi glad deeg ontstaat
- Laat het deeg afkoelen dek het af met huishoudfolie en laat het deeg een nacht rusten
- Verwarm het cloer wafelijzer op stand 3 en vet het wafelijzer in
- Plaats 1 kleine ijsknijper deeg op het wafelijzer
- Klap het wafelijzer dicht en laat het kniepertje voor minuut bakken
- Leg het kniepertje weg om af te koelen
- Nieuwjaarsrolletjes : Wikkel een warm kniepertje om de steel van een pollepen of een dunne deegroller heen en laat ‘m afkoelen terwijl je het volgende kniepertje aan het bakken bent
- Spuit de nieuwjaarsrolletjes voor het serveren evt. vol met slagroom
Ik heb 2 porties deeg gemaakt om 20 kniepertjes & 20 nieuwjaarsrolletjes te maken
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie