Oliebollen maken stond de afgelopen jaren op mijn oud & nieuw to-do lijstje en toch kwam het er elk jaar niet van, geen tijd, net mama geworden ga zo maar door dus kocht ik ze keer op keer weer bij onze favoriete warme bakker om de hoek. Dit jaar moest er toch echt van komen en zo gezegd zo gedaan dus dook ik gisteren de keuken in en maakte heerlijke traditionele oliebollen maar ook de naturel variant (stiekem vind ik die toch het lekkerst) voor de mensen die niet van rozijnen en krenten houden. Oliebollen maken is niet zo moeilijk als veel mensen denken want binnen no time heb je een bord vol, naast dat ze heerlijk zijn is het natuurlijk ook nog eens heel leuk om op oudejaarsavond je zelf gemaakte oliebollen op tafel te kunnen zetten! Opzoek naar nog meer Oud & nieuw inspiratie, hier vind je een heerlijk recept voor Appelbeignets en Kniepertjes & Nieuwjaarsrolletjes!
Oliebollen
Bereidingstijd : 1 uur en 30 minuten
Baktijd : 6 minuten
Ingrediënten :
- 500 ml melk
- 1 zakje gedroogde gist, 7 gram
- 50 gram roomboter, gesmolten
- 1 ei. large
- 500 gram bloem
- Snufje zout
Voor de traditionele oliebollen :
- 125 gram rozijnen
- 75 gram krenten
- 1 Jonacold appel, in kleine blokjes
Extra nodig :
- 1 of 2 kommen
- Garde
- 1 of 2 vochtige theedoeken
- Pan
- 2 – 3 liter zonnebloemolie
- IJsknijper
- Keukenpapier
- Poedersuiker
Bereidingswijze :
- Traditionele oliebollen : wel de rozijnen en krenten ongeveer 30 minuten in warm water
- Doe de bloem en het snufje zout ik een kom en zet dit apart
- Smelt de boter
- Verwarm de melk in een pannetje (handwarm), haal het van het vuur en los de gist hierin op
- Voeg de gesmolten boter en het ei toe en meng dit met een garde goed door elkaar
- Voeg de bloem met het zout toe en meng het geheel goed door elkaar
- Voeg op dit moment voor de traditionele oliebollen de rozijnen, krenten en de in klein gesneden blokjes appel toe
- Wil je traditionele oliebollen maken en de naturel variant verdeel dan het basis beslag in tweeën voordat je de rozijnen, krenten en blokjes appel toevoegt
- Dek de kom(men) af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen
- Verhit de olie tot 180 graden
- Roer het beslag door
- Doop de ijsknijper in de hete olie, hiermee voorkom je dat het deeg vast plakt aan de ijsknijper
- Schep met de ijsknijper bollen beslag in de olie
- Bak de oliebollen in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar (draai ze regelmatig)
- Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier
- Bestuif de oliebollen vlakvoor het serveren met poedersuiker
Happy New Year!
>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie