Het is traditioneel om ‘Hot Cross Buns’ op Goede Vrijdag te eten. De smaak van de Hot Cross Buns komt van de combinatie van kruiden, zoetigheid & fruit en zijn al lang een paastraditie. Het kruis op de top van de broodjes symboliseert en herinnert de christenen aan het kruis waar Jezus werd gedood.
Hot Cross Buns
Ingrediënten :
- 450 gram tarwebloem
- 10 gram droge gist
- 50 gram licht bruine basterdsuiker
- 4 gram koekkruiden
- 8 gram zout
- 150 gram halfvolle melk, lauw warm
- 1 ei losgeklopt
- 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 8 eetlepels rozijnen (1/2 cup)
- 8 eetlepels cranberries (1/2 cup)
Pasta voor de kruisjes :
- 45 gram tarwebloem (3 tablespoons)
- 5 gram poedersuiker (1/2 teaspoon)
- 30 gram water (2 tablespoons)
Voor het glazende laagje :
- 45 gram warme abrikozenjam (3 tablespoons)
Extra nodig :
- Evt. Keukenmachine
- 2 kommen
- zonnebloemolie
- Huishoudfolie
- Bakplaat bekleed met bakpapier
- spuitzak met spuitmondje of een plastic spuitzak
- kwast
Bereidingswijze :
- Doe alle ingredienten behalve de rozijnen en de cranberries in een grote kom & kneed dit in +/- 15 minuten tot een soepel deeg
- Voeg tegen het einde van de kneedtijd de rozijnen & cranberries toe en zorg dat deze goed verdeeld zijn door het deeg
- De 1e rijs : doe het deeg in een licht ingevette kom, draai het deeg 1x zodat alle kanten met zonnebloemolie bedekt zijn, dek de kom af met folie en laat het ongeveer 1 uur rijzen (dubbel volume)
- Haal het deeg uit de kom, leg het deeg op een met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit
- Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes (ik vind het fijn het deeg te wegen)
- Maak van ieder stukje deeg een bolletje en leg ze een paar cm uit elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- De 2e rijs : Dek de bolletjes af met ingevet folie en laat ze ongeveer 1 uur rijzen (dubbel volume)
- Maak tijdens de 2e rijs de pasta voor de kruisjes : roer de bloem, de poedersuiker en het water goed door elkaar en zet dit afgedekt weg
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Doe na de 2e rijs het papje voor de kruisjes in een spuitzak
- Spuit de pasta in een kruisvorm op de bolletjes
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de broodjes in 15 minuten goudbruin en gaar
- Haal de broodjes uit de oven en verwarm de abrikozenjam
- Geef de broodjes met behulp van een kwast en de warme abrikozenjam een mooi glans laagje
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie