Ik ben dol op cheesecakes maar ik maak ze echt te weinig. Omdat het Lente is en natuurlijk ook omdat het bijna Pasen is maakte ik een cheesecake met lemon curd en frambozen. Alle credits gaan naar Donna Hay, het recept van deze cheesecake met lemon curd komt uit haar nieuwe boek “Basics to Brilliance” (de review volgt binnenkort). Als finishing touch decoreerde ik de cheesecake met verse frambozen omdat wat bij betreft cheesecake, lemon curd en frambozen heel goed samen gaan. Waarom dit recept, dat antwoord is heel simpel in dit recept word gebruik gemaakt van roomkaas (philadelphia) en ricotta en naar die combinatie was ik echt heel nieuwsgierig. Het resultaat is een heerlijke smeuïge cheesecake met het frisse van de lemon curd en het zoetje en zuurtje van de verse frambozen!
Cheesecake met lemon curd en frambozen
Bereiding : Lemon curd : 20 minuten + 1 uur in de koelkast, De bodem : 10 min + 30 – 35 oventijd, De vulling : 15 minuten + 50 – 60 minuten oventijd + minimaal 1 uur in de koelkast om af te koelen
Decoratie : 5 minuten
Ingrediënten :
Cheesecakebodem :
- 150 gram bloem
- 55 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram ongezouten roomboter, in stukjes
Cheesecake vulling :
- 330 gram philadelphia
- 500 gram ricotta
- 295 gram fijne kristalsuiker
- 60 ml citroensap
- 2 eetlepels fijngeraspte citroenschil
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel maizena
- 1 eetlepel water
- 5 eieren, large
Decoratie :
- 240 gram homemade lemon curd of kant en klare lemon curd uit de supermarkt
- 1 doosje verse frambozen
Extra nodig :
- Springvorm van 20 of 22 cm
- Bakpapier
Bereidingswijze :
Lemon curd :
- Maak evt. zelf de lemon curd
Tips :
- Ik gebruikte een springvorm van 20 cm, het originele recept vraagt om een springvorm van 22 cm. Met een 20 cm springvorm word de cheesecake wat hoger waardoor die iets langer in de oven moet.
- Bekleed de bodem en de zijkant van de springvorm met bakpapier, door de springvorm eerst in te vetten blijft het bakpapier beter zitten.
Cheesecakebodem :
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bodem en de zijkant van de springvorm in en bekleed de bodem en de zijkant van de springvorm met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en mix totdat er grove deegkruimels ontstaan. Verdeel de deegkruimels over de bodem van de springvorm en gebruik de achterkant van een lepel om de deegkruimels goed aan te drukken. Zet de springvorm voor 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, de bodem moet net gaat zijn en een beetje goudbruin van kleur zijn.
Cheesecakevulling :
Doe de philadelphia, de ricotta, de fijne kristalsuiker, het citroensap, de citroenrasp en het vanille extract in een kom en mix totdat er een glad roomkaasmengsel ontstaat.
Meng in een kommetje de maizena en het water tot een glad papje. Doe het maizena papje en de eieren bij het roomkaasmengsel en mix totdat alles goed gemengd (glad mengsel).
Controleer of het bakpapier rondom de rand van de springvorm nog goed zit en giet het roomkaasmengsel in de springvorm. Tik een paar keer voorzichtig op het werkblad zodat eventuele luchtbelletjes kunnen ontsnappen.
Schuif de cheesecake in het midden van de voorverwarmde oven en en bak de cheesecake voor 50 – 60 minuten of totdat de vulling goudbruin en net stevig is. Omdat ik een 20 cm springvorm gebruikte bakte ik de cheesecake voor 70 minuten.
Zet de oven uit en laat de cheesecake 50 minuten afkoelen in een gesloten oven. Haal de cheesecake uit de oven en zet de cheesecake voor minimaal 1 uur in de koelkast of totdat deze koud is. Ik liet de cheesecake de hele nacht in de koelkast staan
Decoratie :
Verdeel de lemon curd over de cheesecake en decoreer de cheesecake met verse frambozen!
Heb je deze Cheesecake met lemon curd en frambozen gemaakt deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag mij in je bericht dit vind ik echt heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Bron : Basics to Brilliance
Geef een reactie