Daar is die dan het Kerst Dessert van 2018 : Chocolade Tiramisu! Een bodem van Oreo koekjes met daarboven chocolade ganache, afgetopt met toefjes mascarpone slagroom en cacaopoeder oh yes! Deze Chocolade Tiramisu is hapje na hapje genieten en is weer eens wat anders dan de klassieke tiramisu. Kan jij nee zeggen als deze Chocolade Tiramisu met de feestdagen op tafel word gezet, ik absoluut niet. Het is het perfecte toetje als je het mij vraagt! Ook tikt het alle boxen aan, lekker, makkelijk om voor te bereiden en ideaal om voor grotere gezelschappen te maken!
Chocolade Tiramisu
8 – 10 porties chocolade tiramisu
Bereiding : 45 minuten
In de koelkast : 4 uur
Ingrediënten :
bodem :
- 250 gram oreo koekjes
- 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten
Chocolade ganache :
- 120 ml sterke espresso koffie
- 310 ml slagroom
- 600 gram pure chocolade, fijn gehakt
Mascarpone slagroom :
- 375 ml slagroom
- 180 gram mascarpone
- Cacaopoeder
Extra nodig :
- Een schaal van 25 cm
- Evt. een foodprocessor of een plastic zak met een deegroller voor de koekjes
- Garde
- Keukenmachine of handmixer
- Spuitzak + rond spuitmondje van 1,5 cm
- evt. een klein zeefje voor de cacaopoeder
Bereidingswijze :
Verkruimel de oreokoekjes in een foodprocessor of in een plastic zak m.b.v. een deegroller. Leg de plastic zak met de koekjes op een snijplank en sla er voorzichtig met een deegroller op, zorg dat de koekjes goed verkruimeld zijn. Doe de koekkruimels in een kom en smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje. Meng de gesmolten roomboter door de koekkruimels heen en verdeel het koekmengsel over de bodem van de schaal. Gebruik de achterkant van een lepel om het koelmengsel goed aan te drukken.
Doe de espresso koffie en de slagroom in een pan, meng alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de fijn gehakte chocolade toe en laat het 5 minuten staan. Gebruik een garde om alles goed goed door elkaar te mengen, blijf roeren totdat er een gladde ganache ontstaat. Schenk de chocolade ganache over de koekbodem heen en zet de schaal minimaal 4 uur in de koelkast.
Maak vlakvoor het serveren de mascarpone slagroom : Doe de slagroom en de mascarpone in een kom en klop tot slagroomdikte (het moet dik genoeg zijn om kleine bolletjes van de te spuiten). Doe de mascapone slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje van 1,5 cm. Haal de schaal uit de koelkast en spuit kleine bolletjes van de mascarpone slagroom op de chocolade ganache. Bestuif als finishing touch de chocolade tiramisu royaal met cacaopoeder.
Tip 1 : Serveer de chocolade tiramisu op kamertemperatuur
Tip 2 : Je kunt de chocolade tiramisu in een afgesloten bakje nog tot max 5 dagen bewaren
Ik wens jullie allemaal hele Fijne Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!
Heb je deze Chocolade Tiramisu ook gemaakt, deel je foto’s via Instagram of Facebook met de #Marinasbakerynl of tag @marinasbakery in je bericht dit vind ik echt
heel leuk om te zien!
Meer bakinspiratie vind je onder het kopje recepten op de homepage!
Voor een kijkje achter de schermen volg Marina’s Bakery op Instagram
Geef een reactie