Stroopwafels en koekkruimels met stroop zijn echt een verslaving van mij en dan kan je al raden dat stroopwafelijs mijn favoriete ijs is! Bij elke Ijssalon waar ik ben geweest en ze stroopwafelijs verkochten moest ik het gewoon proeven! Ik heb nu bij 6 verschillende ijssalons stroopwafelijs geproefd en geen 1 kan tippen aan het stroopwafelijs van Metropolitan Deli uit Amsterdam. Het boek “IJstijd”van Kees Raat is echt een aanvulling op mijn kast vol met kookboeken, in het boek Ijstijd staat ook het heerlijke recept van hun stroopwafelijs. Het maken van stroopwafelijs stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje maar de vraag is natuurlijk hoe krijg je de smaak precies zo als bij Metropolitan Deli? In het originele recept word gebruik gemaakt van een tonkaboon en toen ik toevallig een tonkaboon kreeg tijdens mijn bezoek aan Poptasi in Amsterdam dacht ik gelijk daar ga ik weer stroopwafelijs mee maken. In het weekend kocht ik verse stroopwafels en de dag erna was het stroopwafelijs een feit. Geloof me als ik zeg dit STROOPWAFELIJS echt de moeite is om te maken! Ben je een keer in buurt van de Warmoesstraat in Amsterdam dan raad ik je aan eens een bezoekje te brengen aan Metropolitan Deli!
Stroopwafelijs
Ingrediënten :
- 360 gram melk
- 25 gram melkpoeder
- 1/2 vanillestokje
- 1 tonkaboon (optioneel)
- 30 gram suiker
- 40 gram keukenstroop
- 50 gram eierdooier
- 10 gram dextrose (glucose)
- 35 gram slagroom
- 2.5 gram zout (fleur de sel)
- 2 stroopwafels, in stukjes gesneden
Extra nodig :
- Keukenthermometer
Bereidingswijze :
- Plaats 48 uur van te voren de binnenkom van je ijsmachine (bij mij de kom van de Magimix Le Glacier 1.5) in de vriezer
- Doe de melk, de melkpoeder, het 1/2 vanillestokje, de suiker, de tonkaboon en de keukenstroop in een pan en zet het op een middelhoog vuur
- Verhit het mengsel minimaal 15 minuten op 60-70 graden, je hoeft niet te roeren anders verdampt er te veel vocht en klopt het recept niet meer
- Klop ondertussen de eierdooiers met dextrose (glucose) in een vuurvaste kom licht en luchtig
- Giet na 15 minuten een deel van het melkmengsel bij de luchtige eierdooiers en meng het met een garde goed door elkaar
- Giet het mengsel terug bij de rest van het melkmengsel en verwarm dit al roerend tot 85 graden
- Voeg vervolgens de slagroom en het zout toe en laat het geheel minstens 2 uur afkoelen in een hittebestendige kom in een bak met ijskoud water
- Zeef voordat je er ijs van gaat draaien het halve vanillestokje en de tonkaboon uit de compositie
- Zet de ijsmachine aan en schenk de compositie in de al draaiende ijsmachine
- Bereid het ijs volgens de handleiding van je eigen ijsmachine, ik liet mijn ijsmachine draaien voor 30 minuten
- Snijd de 2 stroopwafels klein en meng die op het laatste moment door het ijs terwijl de ijsmachine nog draait
- Schep het ijs in een andere kom/schaal die afgedekt in de vriezer gezet kan worden, het ijs moet nog meer bevriezer voordat je er mooie bollen ijs van kunt scheppen
Als je diep in mijn hart kijkt eet ik het liefst een bol van dit heerlijke stroopwafelijs tussen 2 verse stroopwafels…..pure verwennerij!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : IJstijd
Geef een reactie