Rabarber je kunt er zoveel kanten mee op en als het in het seizoen is (april t/m juli) moet ik er altijd tenminste 1 keer mee bakken. Bakken met Rabarber is een echt traditie geworden, dit jaar werd ik geappt door een vriendin die zei : weet je al dat de rabarber weer in de winkel ligt. Al eerder maakte ik een Rabarbervlaai, een Rabarber Cumble Cake, een Rabarber Crumble, een Rabarbercake en Rabarber Appelflapjes. Dit jaar ging ik de uitdaging aan en maakte een taart wetende dat Rabarber vrij nat word als je er mee bakt, dus schrik niet als je de taart aansnijdt en hij nog nat is en iets uitloopt. Deze Rabarber Crumble Taart gemaakt met harde wenerdeeg is een echte aanrader als je gek bent op rabarber.
Rabarber Crumble Taart
Ingrediënten :
Deeg :
- 300 gram bloem
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 1 ei, medium
- Snufje zout
Vulling :
- 700 gram rabarber
- 3-4 eetlepels maizena
- 200 gram fijne kristalsuiker
Crumble :
- 90 gram bloem
- 60 gram licht bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 120 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
Slagroom :
- 300 ml slagroom
- 60 gram witte basterdsuiker
Extra nodig :
- Huishoudfolie
- Ronde kartelbakvorm van 23 cm met uitneembare bodem
- Extra ongezouten roomboter voor het invetten van de bakvorm
- Extra bloem voor het bestuiven van het aanrecht
- Deegroller
- Een spuitzak met een kartelvormig spuitmondje
Bereidingswijze :
- Met de foodprocessor : Doe alle ingrediënten voor het deeg in de foodprocessor en laat de machine draaien tot er een mooi en soepel deeg ontstaat. Haal het deeg uit de foodprocessor en kneed het deeg met de hand nog even kort door.
- Met de hand : Maak op het aanrecht een kuiltje in het bloem en meng in het kuiltje de suiker, de roomboter, het snufje zout en het ei goed door elkaar. Kneed het bloem er beetje bij beetje doorheen en blijf kneden totdat er een mooi en soepel deeg ontstaat
- Druk het deeg plat, wikkel het in huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
- Vet de bakvorm goed in
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 0.5 cm dikte (kijk goed of het deeg groot genoeg uitgerold is, het deeg moet groter zijn dan de vorm)
- Bekleed de bakvorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem
- De vulling : Was de rabarber en snijd deze in stukjes van 1.5 cm. Meng in een kom de rabarber, de suiker en de maizena goed door elkaar
- Verdeel de vulling over de met deeg bekleedde bakvorm en zet deze tot de crumble klaar is in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- De crumble : Meng in een kom de bloem, de basterdsuiker en de kristalsuiker door elkaar. Voeg de in blokjes gesneden roomboter toe wijf de boter en het bloemmengsel tussen je handen en je vingers tot er mooie kruimels ontstaan (niet kneden)
- Verdeel de kruimels over de rabarber
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart in 60 minuten goudbruin en gaar
- Laat de taart volledig afkoelen in de vorm, haal de taart uit de vorm maar laat de uitneembare vorm onder de taart zitten
- De slagroom : Doe de slagroom en de suiker en een kom en klop tot er stijven pieken ontstaan. Schep de slagroom in een spuitzak met een kartelvormig spuitmondje en spuit 8 toeven slagroom op de taart
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : 24 Kitchen
Anja zegt
Deze taart is echt een aanrader,hij is heerlijk.
Kees Appelschiller zegt
Ben niet echt ervaren met rabarber, maar hij ziet er wel heerlijk uit. Toch eens proberen te maken.