Review Tarte Tatin
Al een tijdje staat deze mooie bakbijbel op mijn boekenplank, een boek waar ik uren lang in kan bladeren. Het is een bakboek die niet je aandacht trekt vanwege de mooie foto’s maar een bakboek die je aandacht trekt vanwege de geweldige recepten. Tarte Tatin is een bewerking van de door Ginette Mathiot geschreven Patisseriebijbel, Je Sais Faire La Patisserie uit 1991. In het boek worden alle basistechnieken van de Franse Patisserie beschreven en zo word laten zien dat het maken van o.a. soufflés, soezen, taart(jes), petitfours en brioches niet zo moeilijk is al je denkt. Het is een boek zoals Ginette Mathiot beschrijft die er is om thuiskoks te helpen, de toegewijde gebaksliefhebber tevreden te stellen en om de beginnende bakker te verleiden!
Het boek bevat :
- 7 hoofdstukken met meer dan 350 uiteenlopende recepten
- Een voorwoord beschreven door Robért van Beckhoven de enige meester patissier en meester Boulanger van Nederland
- Over dit boek geschreven door Clotilde Dusoulier
- Noot van de auteur geschreven door Ginette Mathiot
- Inleiding waar uitgebreid de Materialen, ingrediënten, technieken en de klassieke afternoon tea wordt beschreven
- Een uitgebreiden woordenlijst, een register van a tot z en extra tips/weetjes
De recepten staan duidelijk, kort maar krachtig beschreven. Een pluspunt vind ik dat bij elk recept beschreven staat hoelang je bezig bent met de voorbereidingen, hoelang de kook/baktijd is en voor hoeveel personen het recept is
Een leuke toevoeging is dat elk hoofdstuk of categorie in een hoofstuk begint met leuke weetjes/info en dat de recepten vermeld worden met de Nederlandse en de Franse benaming.
Hoofdstuk Basis Recepten
In dit hoofdstuk vind je o.a recepten voor bladerdeeg, soesjesdeeg, botercreme, banketbakkersroom, sabayonsaus en crème Angelaise
Hoofdstuk Gebakjes
In dit hoofdstuk vind je o.a recepten voor baba’s (kleine gebakjes op basis van gist die meestal rozijnen of krenten bevatten), Petitfours ( o.a chocoladepetitfours en Hertoginnetjes), madeleines en kokosmakronen
Hoofdstuk Cakes
In dit hoofdstuk vind je o.a. recepten voor een bananencake, een hazelnootcake, een kugelkopf, een sinaasappelkruidcake, een Zwitserse Rol, een chocoladecake en een klassieke brioche
Hoofdstuk Soesjes & Taartjes
In dit hoofdstuk vind je o.a. recepten voor eclairs, een paris-brest, palmiers, perentaartjes, een tarte tatin en een pompoentaart
Hoofdstuk Koekjes
In dit hoofdstuk vind je o.a. recepten voor lange vingers, biscuits ‘petit beurre’, sablés, chocoladeromwafeltjes en gryerérestengels
Hoofdstuk Pudding
In dit hoofstuk vind je o.a. recepten voor een eiercustard, een aardbeienfrangipane, créme caramel, een crème brûlée, een clafourtis, meringues, soufflés en een broodpudding
Desserts van beroemde chefs
In dit hoofdstuk vind je o.a recepten voor rabarbertaartjes met frambozen van Gale Gand, de citroentaart van Phillipa Grogan en de warme kwarktaart van Robért van Beckhoven
Conclusie :
Dit boek stond al lang op mijn verlanglijstje en heeft alle verhalen die ik er oven gehoord heb waar gemaakt. De recepten in het boek staan kort maar duidelijke beschreven, de uiteenlopende recepten laten je zien hoe eenvoudig het kan zijn om zelf soufflés, eclairs, brioche enz. te maken. Tarte Tatin is een boek voor de beginnende bakker maar ook voor de gevorderde voor ieder dus wat wils, een boek die absouut niet mag ontbreken op de boekenplank en waar je nog vaak ik zult bladeren.
Titel :
Tarte Tatin
Auteur :
Ginette Mathiot
Uitgeverij :
Unieboek Het Spectrum
Nieuwsgierig geworden na het lezen van deze review,
Tarte Tatin in voor € 35,– euro te koop bij o.a. Bol.com (inclusief gratis verzending)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Deze review bevat producten die door een bedrijf zijn opgestuurd, lees mijn disclaimer
Geef een reactie