Meel, volkorenmeel, bloem, patentbloem, zelfrijzend bakmeel en cakeflour allemaal ingrediënten die je vaak tegenkomt in recepten en die ik veel gebruik tijdens het bakken. Veel van deze ingrediënten heeft iedereen denk wel in de kast staan, maar wat is nu daad werwerkelijk het verschil. In dit artikel vertel ik precies wat het verschil is tussen deze 6 verschillende soorten!
Verschillende soorten meel & bloem
Meel :
Meel is een fijn gemalen graan, de meest bekende en gebruikte meelsoort is tarwemeel gemaakt van de zoals de naam het zegt tarwe (tarwekorrel). Na het malen worden niet alle de kiemen en de zemelen uit het meel gezeefd, wat je overhoud is een licht bruin meel die gebruikt word voor het maken van bruin brood. Daarnaast heb je natuurlijk nog andere soorten meel o.a. rogge, haver, spelt en maismeel.
Volkorenmeel :
Naast alle verschillende soorten meel heb je ook nog het volkorenmeel, volkorenmeel word gemaakt van van de hele tarwekorrel. Na het malen worden de kiemen en zemelen niet uit het meel gezeefd. Wat je overhoud is een licht bruin meel met hele of halve tarwekorrels die alle voedingstoffen (vitamines, mineralen en voedingsvezels) nog bevat.
Bloem :
Bloem word gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel, na het malen worden alle kiemen en zemelen eruit gezeefd en blijft er een wit graanpoeder over. Er zijn verschillende soorten bloem, de bekendste soorten zijn de tarwebloem (gemalen en gezeefd tarwemeel) en de patentbloem. Bloem word gebruikt voor het maken van wit brood of cakes
Patentbloem :
Patentbloem word ook wel Amerikaans meel genoemd. Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en bevat meer gluten dan tarwebloem waardoor het meer geschikt voor het bakken van brood. Door het gebruik van patentbloem word het je baksel luchtiger en fijner van structuur, patentbloem is ook geschikt voor het bakken van cakes, koekjes en taarten
Zelfrijzend bakmeel :
Zelfrijzend bakmeel is bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is, door het bakpoeder rijst je cake, taart, muffins of je koekjes enz. beter dan dat je het alleen met bloem zou maken. Je vind het zelfrijzend bakmeel op de bakafdeling maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken :
Zelf Zelfrijzend Bakmeel maken
500 gram bloem + 15 gram bakpoeder
Roer de ingrediënten goed door elkaar en je zelfrijzend bakmeel is klaar voor gebruik
Bloem vervangen voor Zelfrijzend Bakmeel
Je kunt bloem niet zo maar vervangen door zelfrijzend bakmeel, dit komt door de rijzende werking van het zelfrijzend bakmeel. Het is wel mogelijk als er bloem en bakpoeder in de ingrediënten lijst staat, staat er geen bakpoeder bij dan kan je bloem niet vervangen voor zelfrijzend bakmeel
Cake flour :
Ik maak graag Engelse en Amerikaanse recepten, in die recepten kom je vaak cake flour tegen. Cake flour is absoluut niet hetzelfde als de cakemeel die in onze supermarkt te koop is. Cakemeel is een samenstelling van bloem met een aantal toevoegingen en Cake flour is een samenstelling van tarwebloem en maizena
Zelf Cake flour maken
114 gram tarwebloem + 15 gram maizena (2 eetlepels)
1 cup tarwebloem (130 gram) – 2 eetlepels tarwebloem (16 gram) + 2 eetlepels maizena (15 gram)
Roer de ingrediënten goed door elkaar en je cake flour is klaar voor gebruik
Ik hoop dat door dit artikel het voor jullie nu duidelijk is wat het verschil is tussen meel en bloem, wat je ermee kunt doen en hoe je het ook heel makkelijk zelf zelfrijzen bakmeel en cake flour kunt maken.
Heel veel Bakplezier!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…..
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geert van der Woude zegt
Hallo Marina, is patent bloem geschikt om pizza`s mee te maken, vriendelijke groeten Geert
Marina zegt
Hoi Geert,
Je kunt patent bloem gebruiken om pizza’s mee te maken
Veel bakplezier!
Groetjes,
Marina