Focaccia is een Italiaans platbrood. De focaccia komt oorspronkelijk uit Ligurie, de streek rond Genua. De naam focaccia komt waarschijnlijk van het Latijnse woord focus (haard) zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem, olie, water, suiker, zout en gist. Focaccia word meestal met de hand tot een dikke deeglaag uitgerold en ingedrukt. De smaak van het brood kan worden versterkt door gebruik van olijfolie en kruiden of door de focaccia te beleggen (zie tips). Focaccia word in Italie veel gebruikt als sandwichbrood maar ook als bijgerecht bij diverse Italiaanse maaltijden.
Focaccia
Ingrediënten :
- 150 ml, lauwwarm water
- 150 ml water
- 1 zakje gedroogde gist, 7 gram
- 10 gram zout
- 50 ml goede extra virgine olijfolie + extra voor besprenkelen
- 500 gram bloem
- Evt. je favoriete topping
Bereidingswijze :
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het bakpapier in met olie
- Los de gist op in 150 ml lauwwarm water en laat het 10 minuten staan
- Los het zout op in 150 ml water en voeg de olijfolie toe
- Doe de bloem in een kom (of in een kom van een keukemachine) en voeg het water met de gist en het water met de zout en de olie toe
- Kneed alle ingrediënten in 10 minuten tot een mooi deeg en laat het deeg 1 uur rijzen onder een theedoek
- Vorm het deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat tot een plat brood en laat het afgedekt met ingevet huishoudfolie nogmaals 1 uur rijzen
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Maak met je vingertoppen gaatjes in het gerezen deeg
- Besprenkel het deeg met olijfolie en evt. met wat zeezout
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de focaccia in 25 minuten goudbruin en gaar
Eventuele toppings voor op de Focaccia :
- Salami
- Prosciutto
- Annanas/ham
- gesmolten chocolade
- Tomaat & mozzarella
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Delicious Magazine
Geef een reactie