Heel eerlijk gezegd ben ik geen fan van vlaaien en ik zou dit gebak ook nooit uitkiezen op een verjaardag. Mijn herinnering aan vlaaien van de Hema of mulitvlaai zijn dat ze klef en niet lekker zijn. Toen ik deze vlaai voorbij zag komen bij 24 kitchen moet ik eerlijk toegeven dat ik niet dacht deze moet ik maken. Sinds kleins af aan ben ik gek op rabarber. Mijn oom heeft een moestuin waar hij ook rabarber verbouwd en geloof me niets is lekkerder dan rabarber uit eigen tuin! Toen ik hoorde dat de rabarber bijna op was voor dit jaar schoot eigelijk deze vlaai me te binnen want bakken met rabarber was iets wat ik graag nog wilde uitproberen en met succes al zegt ik het zelf!
Rabarbervlaai
Bereidingstijd : 2 uur + 25 minuten oventijd
Ingrediënten :
Rabarbercompote
- 300 gram rabarber
- 300 gram appels
- 150 gram suiker
Vlaaideeg :
- 20 gram gist
- 100 ml lauwe melk
- 200 gram bloem
- 1 mespuntje zout
- 30 gram ongezouten roomboter
- 1 eidooier
Banketbakkersroom : zie recept
Kruimels :
- 90 gram ongezouten roomboter
- 75 gram suiker
- 75 gram bloem
- 75 gram havervlokken
Extra nodig :
- Vlaaivorm van 27 cm
- Poedersuiker
Bereidingswijze :
Rabarbercompote :
- Schil de rabarber en de appels
- Snijd de rabarber in stukjes en de appel in blokjes
- Breng de rabarberstukjes en de stukjes appel samen met de suiker en de rabarberschillen aan de kook
- Laat het 5 minuten koken maar zorg dat het geen puree wordt
- Laat de compote afkoelen en uitlekken en verwijder de schillen
Maak de banketbakkersroom
Vlaaideeg :
- Los de gist op in de lauwe melk
- Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand
- Schenk de melk in het kuiltje en kneed er de boter en de eidooier doorheen
- Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg of gebruik zoals mij een keukenmachine. Voelt het deeg een beetje droog aan voeg dan een beetje water toe
- Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen
- Vet de vlaaivorm in met boter
- Rol het deeg uit tot 5 mm dik en bedek de ingevette vlaaivorm ermee
- Prik de bodem in met een vork
Kruimels :
- Meng de boter, suiker, bloem en havervlokken met elkaar en wrijf met beide handen door tot er kruimels ontstaan
De vlaai maken :
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Verdeel de banketbakkersroom over de vlaaibodem
- Verdeel de rabarbercompote over de banketbakkersroom
- Verdeel de kruimels over de rabarbercompote
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde open en bak de rabarbervlaai in circa 25 minuten goudbruin en gaar
- Laat de vlaai afkoelen in de vorm
- Bestuif vlakvoor het serveren de vlaai met een beetje poedersuiker
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Silvia zegt
Hoi Marina,
Ben nu bezig met de vlaai aan het maken. Echter is het mij niet duidelijk of het gedroogde of verse gist dient te zijn. Hoor graag van je.
Marina Prins zegt
Hoi Silvia,
Ik heb verse gist gebruikt mocht je dat niet in huis hebben dan kan je het vervangen met 7 gram droge gist.
Heel veel succes met bakken!
Groetjes,
Marina
Silvia zegt
Nog bedankt voor je snelle reactie. Hij is heerlijk geworden!