Deze maand deed ik natuurlijk wederom weer mee met de foodblogswap, deze maand mocht ik iets maken van de site van Ellen, in my red kitchen. Na wat neuzen in de receptenindex viel mijn oog op de knoflookbroodjes. Brood/broodjes bakken vind ik altijd leuk om te doen en wat een genoeg doening geeft het als je huis heerlijk ruikt naar vers brood en het eigelijk al op is voordat je het weet. Dit gebeurde ook weer deze week na het maken van deze lekkere knoflookbroodjes. Manlief moest tot laat werken en elke dinsdag eet een vriend van ons mee, een soepje met deze broodjes was een schot in de roos. Het maken van het deeg is eigelijk a piece of cake, het enige waar ik deze maand mee gestoeid heb is het knopen van de broodjes maar zoals ze zeggen oefening baart kunst!
Knoflookbroodjes
Ingrediënten voor 8 knoflookbroodjes :
- 480 gram bloem
- 7 gram gist
- 30 ml olijfolie
- 60 ml melk
- 270 ml water, lauw/warm
- 1 1/4 teaspoon zout
Ingredienten voor het boter/knoflook/oregano mengsel voor op de broodjes :
- 3 tablespoons roomboter, gesmolten
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 tablespoon gedroogde oregano
Bereidingswijze :
- Meng in een kom de bloem met de suiker en de gist door elkaar
- Los het zout op in het lauw/warme water
- Meng in een kom de melk met de olijfolie en het zoute water door elkaar
- Doe de droge en natte ingredienten in een kom bij elkaar en kneed dit in 8 tot 10 minuten tot een mooi deeg. Het deeg is goed als je een balletje van het deeg tot een mooi vlies kunt trekken zonder dat het vliesje scheurt
- Vet een kom in met olie en leg het deeg erin, draai het deeg een keer om zodat alle kanten met olie zijn bedekt en dek de kom af met huishoudfolie
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek of totdat het deeg in volume is verdubbeld
- Bestrooi het aanrecht met bloem en stort het deeg erop
- Verdeel het deeg in 8 stukjes en bol deze op, ik weeg het deeg altijd af zodat alles bolletjes even groot zijn
- Rol ieder bolletje uit tot een lange streng, lukt dit niet in 1 keer laat het deeg dan even rusten en ga verder met het volgende bolletjes alvorens weer verder te gaan met het de 1e streng. Strooi wat bloem over het deeg als het plakt
- Leg een knoop in het deeg
- Vouw het linker stukje van het deeg onder de knoop & het rechter stukje van het deeg over de knoop. Zorg dat je de 2 deegstukjes goed instopt voor een mooi broodje
- Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, dek ze af met huishoudfolie en laat ze 45 minuten rijzen op een warme plek
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Maak aan het eind van het rijsproces het boter/knoflook/oregano mengsel door de gesmolten boter te mengen met de uitgeperste knoflook en de gedroogde oregano
- Bestrijk de gerezen broodjes met het boter/knoflook/oregano mengsel
- Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de broodjes tussen de 15-20 minuten. De broodjes zijn klaar als je op de onderkant klopt en ze hol klinken
- Laat de broodjes volledig afkoelen op een rooster maar ook warm zijn deze broodjes heerlijk!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Geef een reactie