Gevulde speculaas hoort voor mij absoluut bij de maand december, met grote regelmaat duik ik de keuken in om deze heerlijke lekkernij te maken want niks kan wat mij betreft tippen aan zelfgemaakte gevulde speculaas. Bij het maken van deze gevulde speculaas maakte ik amandelspijs op een andere manier ik verwerkte hierin citroenrasp, citroensap en 1 eitje met als resultaat een glad maar heerlijke amandelspijs die ook nog eens makkelijk te verdelen was over de bakvorm. Met deze gevulde speculaas bij de koffie/thee tover je vast en zeker een glimlach op het gezicht van je visite!
Gevulde Speculaas
Ingrediënten :
Deeg :
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 150 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- Snufje zout
Amandelspijs :
- 1/2 citroen
- 125 gram amandelen
- 125 gram kristalsuiker
- 1 ei
Extra nodig :
- Evt. een keukenmachine
- Huishoudfolie
- Foodprocessor
- Langwerpige bakvorm
- Deegroller
- 1 eigeel
- 1 eetlepel melk
- Extra amandelen voor decoratie
Bereidingswijze :
- Kneed het zelfrijzend bakmeel, de bruine basterdsuiker, de roomboter, de speculaaskruiden, de melk en het snufje zout goed door elkaar tot alles goed gemengd is
- Maak 2 ballen van het deeg, doe dit in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast
- Maak ondertussen het amandelspijs
- Was, droog en rasp de schil van de 1/2 citroen
- Maal in de foodprocessor de amandelen, de kristalsuiker en de citroeprasp fijn
- Pers de halve citroen uit, voeg het sap toe en meng het kort door elkaar
- Voeg als laatste het ei toe en meng het geheel goed door elkaar, het resultaat : een glad amandelspijs
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet de bakvorm in met boter en bestrooi deze met bloem
- Haal de 2 deegballen uit de koelkast, bestrooi het aanrecht met bloem en rol de 2 deegballen uit tot 2 langwerpige plakken deeg die groter zijn dan de bakvorm
- Bekleed de bakvorm met 1 langwerpige plak deeg en snijd het overtollige deeg eraf
- Verdeel het amandelspijs over de met deeg bekleedde bakvorm
- Leg het andere stuk deeg er bovenop, druk het zachtjes aan en snijd het overtollige deeg eraf
- Meng het eigeel met de melk en bestrijk de bovenkant hiermee
- Druk voorzichtig de amandelen in een mooi motief in het deeg
- Bestrijk de bovenkant nogmaals met het ei/melk mengsel
- Schuif de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten goudbruin en gaar
- Laat de gevulde speculaas voor 15 minuten afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat de gevulde speculaas volledig afkoelen op een rooster
Geef een reactie