Soms kom je een recept tegen die in alles over de top is en wat je om die rede ook heel erg nieuwsgierig maakt. Terwijl ik door het boek van “Bakken met Menno” (lees hier de review) bladerde was dit 1 van de recepten die gelijk op mijn to-do lijstje kwam te staan. Ik vind het leuk om via Facebook contact met jullie te hebben en liet jullie kiezen uit 3 heerlijke recepten uit dit boek waaronder deze chocolade-colacake, de limoen-cheesecake en courgettecake. Iets meer dan de helft van de stemmen ging naar deze chocolade-colacake, gelukkig waren er nog meer mensen net zo nieuwsgierig als mij. Ik denk dat ik het ook niet kan laten om komende zomer the runner op de limoen-cheesecake te maken, guilty pleasure op en top! Tijdens het maken van deze chocolade-colacake werd ik steeds nieuwsgieriger, naast dat er cola verwerkt is in beide lagen cake zitter er ook stukjes marshmallow in waardoor de structuur van de cake in 1 woord heerlijk is. De chocoladebotercréme maakt het geheel compleet, na 1 hap was ik verkocht!
Chocolade-Colacake
Bereidingstijd : 2 uur + 30 minuten oventijd
Ingrediënten :
Cakebeslag :
- 175 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 400 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren, medium
- 250 gram bloem
- 20 gram cacao
- 1/2 theelepel zout
- 70 gram marshmallows
- 240 ml Coca-Cola
- 60 ml volle melk
Chocoladebotercréme :
- 240 ml volle melk
- 25 gram bloem
- 15 gram cacaopoeder
- 75 gram pure chocolade > 70 % cacao
- 225 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
Extra nodig :
- 2 ronde bakvormen van 22 cm
- Extra roomboter voor het invetten van de bakvormen
- Extra bloem voor het bestuiven van de bakvormen
- Maatbeker
- Huishoudfolie
- Spatel
- Evt. Taartplateau
- Extra marshmallows, in vieren geknipt
- Chocoladeschaafsel
Bereidingswijze :
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Vet beide bakvormen in, bestuif ze licht bloem en klop het overtollige bloem eruit
- Knip de marshmallow in vieren
- Doe de bloem, het cacaopoeder, het zout en de marshmallows in een kom
- Meng in een maatbeker de Coca-Cola en de melk door elkaar
- Doe de roomboter en de suiker in een kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat (+/- 4 minuten)
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen
- Voeg terwijl de mixer op een lage stand draait een kwart van het bloemmengsel toe gevolgd door een kwart van het colamengsel.
- Herhaal de bovenste stap nog 3 maal en meng het geheel goed door elkaar
- Verdeel het beslag over de 2 voorbereidde bakvormen
- Schuif de bakvormen tegelijk of 1 voor 1 in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze voor 30 minuten, ze zijn klaar als een satéprikker geprikt in het midden er schoon uitkomt
- Laat beide cakes 5 minuten afkoelen in de vorm, haal ze uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster
Chocoladebotercréme :
- Meng 4 eetlepels melk en de bloem in een steelpannetje door elkaar tot er een dikke pasta ontstaat
- Voeg de rest van de melk en het cacaopoeder toe, zet de pan op een middel-hoog vuur en breng het geheel al kloppend langzaam aan de kook
- Laat het mengsel 30 seconden koken (dit zorgt ervoor dat de bloem gaar word) en haal het daarna van het vuur af
- Schenk het chocolademengsel in een kom, dek dit af met huishoudfolie (dit zorg ervoor dat er geen vel opkomt) en laat het 15 – 30 minuten afkoelen
- Smelt de chocolade au-bain marie, haal de kom van de warmtebron af en laat de chocolade iets afkoelen
- Doe de roomboter en de suiker in een kom en mix totdat er een licht en romig mengsel ontstaat (+/- 4 minuten)
- Voeg het vanille-extract toe en meng het geheel kort door elkaar
- Voeg het afgekoelde chocolademengsel toe, zet de mixer op een hogere stand en blijf kloppen totdat er een gladde crème ontstaat
- Schraap met een spatel de zijkanten van de kom schoon
- Voeg als laatste de afgekoelde gesmolten chocolade toe en met het geheel goed door elkaar
De Chocolade-Colacake :
- Leg een klein beetje chocoladebotercréme in het midden van een taartplateau en leg daar de 1e cakelaag bovenop
- Verdeel de helft van de botercréme over de de 1e cakelaag
- Leg de 2e cakelaag daar bovenop en verdeel de rest van botercréme over de 2e cakelaag
- Decoreer de taart met chocoladeschaafsel en marshmallows
Tip : Maak makkelijk je eigen chocoladeschaafsel door met een dunschiller langs de zijkant van een reep chocolade te gaan.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Bakken met Menno
Anja zegt
In een woord verrukkelijk,een aanrader om te maken.
Ellis zegt
Mmmm! Maar poeh, wat valt ie als een bom zeg!
Zou ik de andere helft kunnen invriezen? Evt voorgesneden in puntjes en goed ingepakt in vershoudfolie?
Marina zegt
Beste Ellis,
Ik heb het invriezen zelf nog niet geprobeerd, maar je kan het natuurlijk altijd proberen. Ben heel benieuwd hoe de smaak blijft, zou je het me willen laten weten?
Groetjes,
Marina
Ellis zegt
Hi Marina, ik heb het niet aangedurfd en de rest op’t werk uitgedeeld.
Hij is dus opgegaan, gelukkig niet alles door onszelf (CALORIËN haha)
Deze is zeker eens voor herhaling vatbaar!