Ik zie nog mijn schoonmoeder bij ons binnen komen lopen afgelopen zomer met een zak vol met verse vijgen uit eigen tuin en de vraag Marina weet jij er iets lekkers mee te maken ik heb er zoveel. Op dat moment popte er niet gelijk een idee op in mijn hoofd, punt 1 heb ik nog nooit een vijg gegeten en punt 2 was het nooit in mijn gedachten opgekomen iets met vijgen te maken. Het idee bakken met vijgen heeft me niet losgelaten totdat ik dit heerlijke recept van deze vijgentaart tegen kwam, dit moest ik gewoon proberen speciaal voor mijn schoonmoeder. De vijgentaart was een schot in de roos, vijgen in combinatie met zelfgemaakte spijs is heerlijk!
Vijgentaart
Bereidingstijd : 2 uur + 60 – 65 minuten oventijd
Ingrediënten :
Deeg :
- 75 gram suiker
- 200 gram bloem
- Snufje zout
- 100 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
- 1 ei
amandelspijs :
- 150 gram blanke amandelen, geroosterd
- 100 gram suiker
- 50 gram boter
- 2 eetlepels bloem
Extra nodig :
- Rechtvormige bakblik van 12 x 28 cm, ingevet
- Plastic folie
- Keukenmachine
- Deegroller
- Bakpapier
- Hulpvulling bijv. rijst of keramische korrels
- 3 grote of 6 kleine vijgen
- 50 gram blanke amandelen, geroosterd en grof gehakt
Bereidingswijze :
- Meng voor het deeg de suiker, de bloem, het snufje zout en de roomboter met je vingertoppen door elkaar of gebruik een keukenmachine en kneed totdat er een kruimelig deeg ontstaat
- Voeg het ei toe en kneed totdat er een stevige bal deeg ontstaat, voeg evt. een eetlepel water toe als het deeg te droog aanvoelt (dit was bij mij niet nodig)
- Druk de deeg bal plat, pak het in in plastic folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast
- Maak ondertussen de amandelspijs : Verwarm de oven voor op 200 graden, verdeel 200 gram amandelen over een met bakpapier bekleede bakplaat en rooster ze voor 5 minuten
- Laat de amandelen even afkoelen en maal 150 gram in een keukenmachine met de suiker, de boter en de 2 eetlepels bloem tot een zacht en smeuïge amandelspijs
- Bestuif het aanrecht ligt met bloem, vorm een rechthoekige blok van het deeg en rol het uit tot een rechthoekige lap van 16 – 32 cm
- Vet het bakblik in, verdeel het deeg over de vorm, druk het lichtjes aan en verwijder het overtollige deeg
- Zet het bakblik voor 30 minuten in de vriezer
- Leg een velletje bakpapier in het bakblik en verdeel de hulpvulling hier overheen
- Schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak de deegbodem voor 15 – 20 minuten of todat het deeg stevig is
- Verwijder het bakpapier en de hulpvulling en bak de bodem nog 5 – 10 minuten of totdat de randen goudgeel zijn
- Verdeel het amandelspijs over de taartbodem en verdeel hier overheen de gehalveerde vijgen met de snijkant naar boven
- Hak de resterende 50 gram geroosterde amandelen grof en strooi ze over de vijgen heen
- Schuif de bakvorm wederom in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart nogmaals voor 30 – 40 minuten (totdat het spijs goudbruin en gaar is)
- Laat de taart 15 minuten afkoelen in de vorm, verwijder de vorm en laat de taart volledig afkoelen op een rooster (verwijder alleen de bakvorm en laat de uitneembare bodem onder de taart zitten dit is later makkelijk met snijden)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Delicious
Geef een reactie