Brood bakken is meer een kwestie van geduld dan dat het veel werk is en het resultaat is ook nog eens heerlijk. Ik moet toegeven dat ik bijna altijd mijn brood bij de warme bakker haal maar ik heb periodes in het jaar dat ik het heerlijk vind om mijn eigen brood te bakken en wat is er dan niet lekkerder dan een basisrecepten bij de hand te hebben. Alweer een tijdje geleden deelde ik met jullie het recept voor bruin brood, een recept dat hier in huis favoriet is. Naast een recept voor bruin brood vond ik het ook heel leuk om een basisrecept voor witbrood met jullie te delen want iedereen heeft toch zijn eigen favoriete soort brood. Het enige nadeel wat ik vind aan zelf gebakken brood is dat je het niet lang kunt bewaren omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten en daarom vind ik het prettig om het brood alvast in plakken te snijden en in te vriezen zo kan je op elk moment genieten van je zelfgemaakte brood!
Wit Brood
Ingrediënten :
- 500 gram Tarwebloem
- 10 gram verse gist
- 8 gram zout
- 10 gram ongezouten roomboter of margarine
- 270 ml water
Extra nodig :
- Evt. een keukenmachine
- Een kom
- Huishoudfolie
- Ingevet bakblik (in gebruikte hiervoor de Lodge Lodgic Broodvorm)
- Evt. een kwast voor het bestrijken van het brood
Bereidingswijze :
- Het brood kneden met een keukenmachine : Doe alle ingrediënten in een kom en laat de keukenmachine op een lage snelheid voor 3 minuten kneden. Zet vervolgens de de keukenmachine op een hogere snelheid en laat de machine voor 5 – 6 minuten kneden. Als het deeg nog plakt laat je de machine nog even door kneden, voeg evt. nog een beetje bloem toe. Het deeg is klaar als je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken, voeg evt. nog een beetje vocht toe.
- Het brood kneden met de hand : Doe de gist in een grote kom en voeg een beetje water toe. Meng het geheel met een spatel door elkaar tot de gist volledig is opgelost. Voeg de andere ingrediënten behalve het water toe, belangrijk is de bloem, de boter en het zout in deze volgorde toe te voegen. Voeg al knedend het vocht toe tot er een mooi deeg ontstaat, belangrijk is het vocht niet het in 1 keer toe te voegen maar beetje bij beetje. Haal het deeg uit de kom als je er een bal van kunt vormen. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het deeg voor +/- 15 minuten (duwen, trekken en vouwen), het deeg is klaar als het soepel en verend aanvoelt, het niet meer aan je handen blijft plakken en je een stukje deeg dun kunt uittrekken en er bijna doorheen kunt kijken
- Bol het deeg op, hiermee breng je het deeg op spanning. Op Meesterlijkbrood.nl vind je in een filmpje over opbollen waarin je precies kunt zien hoe je deeg goed opgebold krijgt.
- Vet een kom in met een klein beetje zonnebloemolie, leg de bol deeg in de kom en dek deze af met huishoudfolie
- Laat het deeg (op een warme plek bijv. de keuken) 30 minuten rijzen –> Bolrijs (het deeg moet verdubbelen in volume)
(Voorbeeld foto van het recept van bruin brood)
- Voor een brood gemaakt in een bakblik geef je het deeg nu een puntrijs. Druk de bol deeg plat, vouw beide bovenzijden in een puntje naar binnen en rol het deeg naar je toe op. Op Meesterlijkbrood.nl vind je een filmpje waarin word laten zien hoe je deeg moet oppunten.
- Dek het deeg af met huishoudfolie en laat het deeg 20 minuten rijzen
- Vet het bakblik in met zonnebloemolie
- Druk de lucht uit het deeg (ontgassen)
- Rol het deeg uit met een deegroller (het deeg moet een stuk breder zijn dan de bakvorm die je gaat gebruiken. Vouw de beide uiteinden naar binnen (iets schuin) en leg ze een stukje over elkaar. Druk het deeg plat of gebruik hiervoor wederom een deegroller en rol het deeg naar je toe op (druk het deeg aan met je knokkels). Op Meesterlijkbrood.nl vind je een filmpje waarin precies word laten zien hoe je het deeg moet langmaken. Belangrijk is dat de aansluitnaad goed dicht is.
(Voorbeeld foto van het recept van Maisbrood)
- Leg het deeg met de naad naar beneden in het met zonnebloemolie ingevet bakblik
- Dek het bakblik af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen (narijs)
(Voorbeeld foto van het recept van Bruin Brood)
- Verwarm de oven voor op 240 graden
- Schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven, verlaag de oven temperatuur naar 180 graden en bak het brood in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Weetje : bakkers noemen het brood in de over zetten : inschieten
- Wil je het brood meer glans geven na het bakken bestrijk het brood dan met koud water of met gesmolten ongezouten roomboter
- Laat het brood 15 minuten afkoelen in de vorm, haal het brood uit de vorm en laat het brood volledig afkoelen op een rooster
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : Meesterlijk Brood
Tina zegt
Is dat niet lastig om te maken? Ik heb het al wel eens eerder gemaakt maar op de een of andere manier is het mij niet gelukt.
Marina zegt
Beste Tina,
Nee het is absoluut niet lastig om te maken, als je de stap voor stap punten volgt en de filmpjes bekijkt zou het moeten lukken.
Groetjes,
Marina