Vroeger was ik al gek op tijgerbrood en dan vooral op de korstjes dus toen ik dit recept tegen kwam in het “bakboek de klassiekers” moest ik het gewoon maken. Toen ik nog jong was ging ik elke zaterdag naar de buurtbakker om warme puntjes te halen en mocht ik mee kijken en natuurlijk mee mocht proeven in de bakkerij, de kontjes van het brood, de bovenkantjes van de tompoucen en de chocolade van de moorkoppen een sweet trip down memory lane. Als je vroeger tegen me had gezegd dat ik zelf brood zou gaan bakken had ik je voor gek verklaard maar sinds ik zelf brood ben gaan bakken ben ik verkocht. Zelf brood maken is niet zo moeilijk als veel mensen denken als je de basis kennis kent kom je een heel eind en uiteindelijk zegt men toch altijd oefening baart kunst!
Tijgerbrood
Ingrediënten :
- 25 gram verse gist
- 275 ml water
- 500 gram bloem
- 8 gram zout
- 75 gram ongezouten roomboter, in blokjes
Tijgerpapje :
- 70 gram rijstmeel
- 60 gram lauw water
- 6 gram verse gist
- 2 gram kristalsuiker
- 4 gram zonnebloemolie
- 2 gram zout
Extra nodig :
- Zonnebloemolie
- Huishoudfolie
- (Brood)bakvorm van 25 cm
- Gesmolten roomboter
Bereidingswijze :
- Los de gist op in het water
- Doe de bloem, het zout en het water/gistoplossing in een kom/keukenmachine
- Meng de ingrediënten met de deeghaak op een lage snelheid in 3/4 minuten goed door elkaar
- Voeg de boter toe & laat het geheel op een hogere snelheid 6 tot 7 minuten kneden, het deeg is voldoende gekneed waneer het elastisch aanvoelt en niet meer aan de kom kleeft
- Vet het aanrecht licht in met zonnebloemolie en leg het deeg hierop
- Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten onder een licht met zonnebloem olie ingevet stukje plastic folie
- Maak tijdens het rijzen het tijgerpapje : meng alle ingrediënten in een kom tot een homogene massa, laat het rijzen op een warme plaats onder een met licht met zonnebloemolie ingevet stukje plastic folie
- Duw de lucht uit het deeg en vouw het enkele malen dicht
- Bol het deeg op en laat het 15 minuten onder een licht met zonnebloemolie ingevet stukje plastic folie rijzen
- Smeer tijdens het rijzen de (brood)bakvorm van 25 cm in met de gesmolten roomboter
- Duw de lucht uit de deegbal, vouw het deeg meerdere malen dicht en maak het langwerpig van vorm (de maat van de broodbakvorm)
- rol het deeg op
- Leg de deegrol in de bakvorm en laat het onder een licht met zonnebloemolie ingevet stukje plastic folie op een warme plek 20 minuten rijzen
- Roer de lucht uit het tijgerpapje, dek het af en laat het verder rijzen
- Smeer na 20 minuten het brood in met het tijgerpapje
- Laat het brood evt. verder rijzen tot het in volume is verdubbeld
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schuif de (brood)bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het tijgerbrood in 30 – 40 minuten bruin en gaar
- Haal het brood uit de vorm en laat het brood afkoelen op een rooster
- Test of het brood goed gebakken is : klop met je vingerstoppen op de onderkant van het brood als dit een holle klank geeft is het brood goed goed gebakken
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin of op
Instagram (username Marinasbakerynl), hier
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wat voor een materiaal broodbakvorm gebruik je? Gietijzer, plaatstaal, emaille?
Beste Rianne,
De broodbakvorm die ik in dit recept heb gebruik is van emaille, op dit moment gebruik ik het liefst gietijzer (zie recept bruin brood & maisbrood).
Groetjes,
Marina