Brioche is een van mijn favoriete soorten brood, ik word heel blij van een sneetje brioche met aardbeienjam. Zelf brioche maken is heel leuk om te doen maar je hebt er wel wat geduld voor nodig, geloof me je geduld word zeker weten beloond. Een Briochedeeg is anders dan bijv. een bruinbrood deeg omdat er geen water maar eieren in het deeg worden verwerkt, dit zorg voor de cakeachtige structuur van het brood. Verder bevat het brood veel roomboter iets wat het in mijn optiek alleen maar veel lekkerder maakt. Briochedeeg is een heel slap deeg door alle boter die het deeg bevat, ik maak het deeg altijd een avond van te voren en zet het dan ’s nachts in de koelkast (minimaal 12 uur). De volgende dag kneed ik het deeg door, maak er 6 balletjes van, leg ze in een broodbakblik, geef het deeg nog een laatste rijs en bak het brood daarna af. Tijdens de lunch geniet ik dan van 1 of 2 plakjes heerlijke homemade Brioche!
Brioche
Ingrediënten :
- 250 gram bloem, patent kristalbloem
- 20 gram witte basterdsuiker
- 6 gram zout
- 3 eieren, large
- 10 gram gist, verse gist
- 120 gram ongezouten roomboter in blokjes, op kamertemperatuur
De regel van gist is 3 : 1, voor 3 gram verse gist gebruik je 1 gram gedroogde gist.
Ik haal mijn verse gist altijd bij de warme bakker
Extra nodig :
- Keukenmachine of handmixer met kneedhaken
- een kom + zonnebloemolie + huishoudfolie
- Een Broodbakvorm, diegene op de foto is een Lodge Broodvorm
- 1 losgeklopt ei met een snufje zout
- kwast
Bereidingswijze :
- Doe alle ingrediënten op de boter na in een kom en kneed alles 8 – 10 minuten op een hoge snelheid goed door elkaar
- Voeg terwijl de keukenmachine of de handmixer draait beetje voor beetje de blokjes boter toe. Het deeg word slap door de boter, blijf kneden totdat het weer een mooi deeg word
- Vet de kom in, ik gebruik hier zonnebloemolie voor
- Doe het deeg in de ingevette kom, vet de bovenkant van het deeg in en laat het deeg zo 10 minuten staat zodat het rijzen kan beginnen
- Dek het deeg na 10 minuten af met huishoudfolie, belangrijk is dat de folie het deeg raakt
- Zet de kom voor minimaal 12 of max 30 uur in de koelkast, hierdoor word het deeg weer stevig en kan je het verder verwerken
- Vet de broodbakvorm goed in met zonnebloemolie
- Kneed het deeg goed door, verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en maak er bolletjes van
- Leg de 6 bolletjes in de broodbakvorm
- Klop het eitje met een beetje zout los en bestrijk het deeg voorzichtig met het eimengsel
- Geef het deeg zijn laatste rijs, door de temperatuur kan dit 2 tot 2.5 uur duren. De koelkast is 7 graden en de ideale rijsttemperatuur is 30 graden
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schuif de bakvorm iets onder het midden in de voorverwarmde oven bak het brood voor 25 minuten
- Laat het brood even afkoelen in de vorm, haal het brood uit de vorm en laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
- Het genieten kan beginnen!
>>>>>>>>>>>>
Niks meer missen? Volg Marina’s Bakery op
Facebook, Twitter, Bloglovin,
Instagram (username Marinasbakerynl)
hier komen de leukste/lekkerste foodfoto’s voorbij
Heb je iets gebakken van mijn blog…….
Deel je foto’s via Facebook, Twitter of Instagram
tag mij (@marinasbakery) in je bericht (twitter)
of # of @marinasbakerynl (Facebook & instagram)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Bron : meer meesterlijk brood
Daniëlle zegt
Hoi,
Ik koop af en toe een brioche bij AH en die is behoorlijk zoet en smaakt altijd versen is gewoon lekker. Nu had ik al eens eerder een brioche gebakken en vond toen dat die brioche niet zoet genoeg was. Met dat in het achterhoofd ben ik aan dit recept begonnen. De hoeveelheid suiker heb ik verdubbeld en verder gewoon het recept gevolgd. Het resultaat was een zeer luchtig brood dat toch behoorlijk droog was. En ondanks mijn bijna dubbele dosis suiker nog steeds niet zo zoet als die van de AH. Heb jij enig idee hoe ik te werk moet gaan om bij de brioche van de AH te komen.
Marina zegt
Beste Danielle,
Met dit recept hoor je geen brioche te krijgen die heel droog is, ik maak soms ook brioche met dit recept en dan is de brioche niet droog. Ik zou niet weten hoeveel suiker de ah in de brioche doet, ik zelf eet brioche altijd het liefst met roomboter en aardbeienjam waardoor die zoeter word. Jammer dat de brioche niet is geworden zoals jij het wilde.
Groetjes,
Marina